Pälvis kodanikujulguse aumärgi postuumselt: tülitsejat korrale kutsunud mehele sai saatuslikuks noalöök (1)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Justiitsminister Urmas Reinsalu andis täna kodanikujulguse aumärgi 27 inimesele, kes on oma vapra tegutsemisega aidanud peatada kurjategijaid, toetanud abivajajaid ning panustanud aktiivselt ühiskonna turvatunde tagamisse. Teiste seas pälvis aumärgi, aga kahjuks postuumselt, tülitsejat korrale kutsunud Sergei Dayneko.

Traagiliselt lõppenud vahejuhtum leidis aset mullu detsembri algul, kui Sergei Dayneko läks koos abikaasa Valentina ja sõpradega Kohtla-Järve piljardibaari aega veetma. Peagi hakkasid baarikülastajaid häirima üks mees ja naine, kes klaarisid vihaselt ja valjult suhteid. Sergei ja tema abikaasa pöördusid mitu korda viisakalt tülitsejate poole, paludes neil kisa ja lärm lõpetada.

Kui Sergei ja Valentina läksid õue, järgnes neile tülitsejast mees, kes lõi Sergeid tema abikaasa silme all noaga kõhtu. Valentina järgnes veel tülitsejale, et temalt küsida, miks ta nii tegi. Sergei suri hiljem vigastustesse.

Pussitaja kannab nüüd 8-aastast vangistust.

Justiitsministeeriumi hinnangul on nõrk kogukonnatunne ja ükskõiksus ümbritseva vastu Ida-Virumaa üks valusamaid probleeme. Ei astuta välja kannatanute kaitseks ega kaaskodanike rahu tagamiseks. Sergei aga näitas üles kodanikujulgust ja väärikust ning kaitses rahumeelsel viisil õiguskorda ja kogukonna rahu.

«On äärmiselt kurb, et õiguskorda kaitsev inimene võib kaotada elu. On aga väga tähtis, et inimesed ikkagi julgeksid seda teha. Sergei julges ja väärib seetõttu tunnustust,» märgitakse justiitsministeeriumi pressiteates.

Lisaks Sergei Daynekole pälvisid kodanikujulguse aumärgi veel 8-aastane Casandra, 10-aastane Karoliine, 14-aastane Aston, Tiina Leitmaa, Mona Sõukand, Argo Toming, Kersti Mäevälja, Inga Talmet, Liisi ja Imre Kuusk, Anni Paaret, Ants Kukk, Sandor Saare, Siim Kikerpuu, Ljubov Mossijenko, Mihhail Boltušin, Ove Kreutzwald, Aleksei Iljenko, Karl Paas, Stanislav Beredinov, Hedi Seeman, Andrus Tiitus, Veigo Schapel, Kristo Kruusmann, Arnold Aljaste ja Ragnar-Heini Landsov.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles