EKRE poliitik keelaks seadusega hallid passid ja topeltkodakondsuse (10)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige, EKRE aseesimees Jaak Madison.
Riigikogu liige, EKRE aseesimees Jaak Madison. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu EKRE fraktsiooni liige Jaak Madison keelaks seadusega välismaalaste passid ja topeltkodakondsuse.

«Nõndanimetatud halli passiga inimesed on kõige privilegeeritumas olukorras, neil on kõige rohkem õigusi, aga samas pole neil kohustusi, mis on Eesti kodanikel oma riigi ees,» ütles Madison saates «Otse Postimehest». Madison viitas sellele, et välismaalase passi omanikud saavad valida omavalitsuste juhte, viisavabalt reisida Euroopa Liidus ja Venemaal, saavad kasutada Eesti sotsiaalteenuseid ning vajadusel konsulaarabi.

«Tuleb anda piisav ajavaru – näiteks viis aastat – ja saata kodakondsuseta inimestele seaduslik sõnum otsustamiseks. Viie aastaga õpib seda sooviv inimene eesti keele piisavalt ära, et sooritada kodakondsuseksam ja saada lojaalseks Eesti kodanikuks. Kui keegi seda ei soovi, siis taotleb ta mõne teise riigi kodakondsust,» rääkis Madison.

Madison kinnitas, et on veendunud topeltkodakondsuse vastane.

«Ei saa olla kahte jumalat. Ma ei ole nõus sellega, et kuna me oleme väikene riik, siis me peaksime lubama topeltkodakondsust. Topeltkodakondsusest rääkides tekib mul hirm, et kui meil on inimene, kellel on näiteks Eesti ja Venemaa kodakondsus, siis kummale poole ta tegelikult vaatab,» märkis poliitik. «Ei saa olla kahte riiki, kellele saab olla sada protsenti lojaalne. On üks kodumaa ja on üks koduriik, kelle kodakondsus sul on ja keda sa teenid ja see riik tagab nende teenete eest sulle õigused,» lisas Madison.

Eestis on umbes 80 000 välismaalase passiga inimest. Topeltkodakondsus on Eestis keelatud, kuid sünnjärgset kodakondsust seadus ära võtta ei luba.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles