«Saladused pidid laeva jääma» ehk Sakala sigaretiveo lugu (14)

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miinijahtija Sakala saadeti pidulikult missioonile juuli 2016. Neli kuud hiljem koduvetesse naastes oli laeval vastas sõjaväepolitsei. 
Miinijahtija Sakala saadeti pidulikult missioonile juuli 2016. Neli kuud hiljem koduvetesse naastes oli laeval vastas sõjaväepolitsei. Foto: Kaitsevägi

Üle 67 kasti salatubakat, 2000 liitrit alkoholi, müstiliselt haihtunud arved ja uued detailid – siseringi vihjest alanud uurimine lõppes paarikümnele EML Sakala meeskonna liikmele karistusega salakaubaveo eest, ent jättis prokuratuuri silmitsi küsimusega: kui pikalt mereväelased maksuvaba kaubaga tegelikult tegutseda said?

Üks mereväe suurimaid skandaale lahvatas 11. novembril 2016. Neli kuud NATO 1. miinitõrjeeskaadri koosseisus peamiselt Norra vetes miine kahjutuks teinud EML Sakala oli parajasti lähenemas kodukaile miinisadamas Koplis, kui seal olid vastas sõjaväepolitsei vormides mehed ja paar tolliametnikku.

Ei varem ega ka hiljem ole tollil sadama kinnisele territooriumile asja olnud, nüüd aga küll. Neile oli mõni aeg varem saabunud vihje, et ühel kindlal Sakala meeskonna liikmel on keelatud koguses maksuvaba aktsiisikaupa. Õigupoolest läks vihjaja kaugemalegi: mereväelastel olevat tavaks tuua missioonide ajal tax free poodidest ostetud alkoholi ja suitsu Eestisse müügiks, osta saadud raha eest kortereid ja teenida üüritulu.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles