Paksust Margareetast leiti ligi 40 aasta vanune ajakapsel

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Meremuuseumi Paksu Margareeta muuseumi-külastuskeskuse ehitustöödel leiti 1979. aastast pärit nurgakivi kapsel, mille olid sinna paigutanud Meremuuseumi töötajad ja ehitajad.

«1979. aasta kevadel oli Meremuuseum kasvanud juba tosina töötaja suuruseks, mis oli üle poole rohkem kui 1965. aastal, avades esimest ekspositsiooni Pikk tänav 70 endises vangla administratiivhoones,» rääkis Meremuuseumi tänane juht Urmas Dresen. «Muuseumide igipõline vaenlane ruumikitsikus nii ekspositsiooni kui ka töötajate ruumide osas oli ennast juba mõni aeg teravalt tunda andnud ja nüüd oldi lootusrikkad, sest olümpiapurjeregati korraldamise pärituules leidis positiivse lahenduse üks ammuseid unistusi võtta kasutusele suurtükitorn Paks Margareeta,» meenutas Dresen.

Kapslis olid: muuseumi käsikirjaline kiri töötajate nimedega, vimpel, brošüür, ehitajate poolakeelne trükimasinal koostatud kiri nimedega, ajalehed Rahva Hääl ja Noorte Hääl ning kopikaid. Kapsel leiti Paksu Margareeta torni keskel asuvast ühest tugisambast. Uus muuseum-külastuskeskus läheb senisest ühe korruse võrra sügavamale, mistõttu valatakse tugisammastele uued vundamendid. Kapsel asetatakse koos selle leidmist kajastava kirjaga uude kapslisse ning betoneeritakse tugisambasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles