Valitsus tühistas otsuse anda kirikutele miljoneid eurosid reservfondist, raha tuleb riigieelarvest (3)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niguliste kirik.
Niguliste kirik. Foto: Liis Treimann

Valitsus otsustas täna tühistada oma varasemad otsused, millega anti Eesti Evangeelsele Luterlikule Kirikule (EELK) ning Eesti Apostlik-Õigeusu Kirikule (EAÕK) miljoneid eurosid toetust, kuna kirikute toetamine sai lahenduse selle aasta riigieelarve muudatusega.

Peaminister Jüri Ratas ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et valitsus otsustas varem anda omandireformi reservfondist EELKile 6,75 miljonit ja EAÕKile 1,15 miljonit eurot, et kirikud saaksid lahendada omandiküsimused, mis olid üleval juba alates iseseisvuse taastamisest.

Valitsuse otsuses oli kirikutele raha eraldamine omandireformi reservfondist märgitud okupatsioonikahju hüvitamisena. Kirikute toetamisel omandireformi reservfondist kerkisid üles juriidilised probleemid, seetõttu otsustas riigikogu 14. novembril vastu võetud 2018. aasta riigieelarve muudatusega eraldada selle raha kirikutele hoopis riigieelavelise toetusena.

Seetõttu tegi riigihalduse minister Janek Mäggi valitsusele ettepaneku tunnistada kehtetuks valitsuse varasemad korraldused, millega otsustati eraldada omandireformi reservfondist toetust Eesti Evangeelsele Luterlikule Kirikule ning Eesti Apostlik-Õigeusu Kirikule.

Tegevustoetuse maksmist käsitlevad lepingud sõlmib rahandusministeerium kirikutega lähiajal.

Mullu 14. detsembril täiendas valitsus omandireformi reservfondist raha eraldamise määrust alapunktiga, mis võimaldab eraldada omandireformi reservfondist vahendeid toetuse andmiseks sõja ja okupatsiooni käigus omandiõiguse rikkumisega tehtud ülekohtu heastamiseks kirikutele.

Õiguskantsler Ülle Madise leiadis valitsuse otsust analüüsides, et määruse seletuskirjas ei põhjendata, miks eelistatakse toetuse eraldamisel kirikuid ja milles üldse seisneb kirikutele sõja ja okupatsiooni käigus tekitatud ülekohus.

Õiguskantsler hinnangul otsustas valitsus mullu detsembris kirikutele eraldada toetusi ligi kaheksa miljoni euro eest ilma seadusliku aluseta ning seega on omandireformi reservfondist raha eraldamine kirikutele põhiseadusevastane.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles