Uuring: europarlamendi valimistel koguks Reformierakond ja Keskerakond pooled hääled (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Novembri keskpaiga seisuga koguks Euroopa Parlamendi valimistel kahe peale pooled hääled Reformierakond ja Keskerakond, kümnendik valijaist annaks hääle üksikkandidaadi poolt ning Eesti 200 edestaks sotsiaaldemokraate, selgus uuringufirma Kantar Emor küsitlusest.

Kõikidest küsitletud kodanikest toetas Reformierakonda 25 protsenti ning nendest, kes kavatsevad kindlasti minna Euroopa Parlamenti valima, annaks Reformierakonna kandidaadi poolt oma hääle 28 protsenti.

Keskerakonnale annaks oma hääle 22 protsenti, kusjuures peaministripartei toetus oli sama ka kindlasti valima minejate rühmas.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) poolt kavatseb hääletada 17 protsendi kõigist ning 15 protsenti kindlasti valima minevatest kodanikest.

Üksikkandidaadi poolt sooviks oma hääle anda 11 protsenti kõigist valijatest ning 10 protsenti kindlasti valima minejatest.

Erakonna Eesti 200 kandidaatide poolt hääletaks 9 protsenti, kindlasti valima minejatest aga 7 protsenti.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna poolt oli novembris valmis hääletama 6 protsenti kõigist küsitletutest ning 8 protsenti neist, kes kindlasti valima kavatsevad minna.

Erakonna Isamaa poolt annaks hääle 5 protsenti kõigist ning 6 protsenti kindlasti valima minevatest kodanikest.

Erakonna Eestimaa Roheliste puhul olid samad näitajad vastavalt 3 protsenti kõigist ja 4 protsenti valima minejatest.

Muud varianti lubas kasutada 2 protsenti kõigist ning 1 protsent valima minevatest kodanikest.

Kantar Emor küsis rohkem kui 1000 valimisealise Eesti kodaniku arvamust 22.-27. novembrini toimunud uuringu käigus, kusjuures enamus küsitlusi viidi läbi enne 26. novembrit, kui riigikogu hääletas ränderaamistikuga ühinemise üle ning Toompeal toimus EKRE koosolek, millel rünnati Euroopa Parlamendi saadikut Indrek Tarandit, rõhutas uuringujuht Aivar Voog reedel BNS-ile.

BNS-i ja Postimehe tellimusel 8.-13. novembrini Kantar Emori poolt veebiintervjuude meetodiga 1055 valimisealise kodaniku küsitlemisel oli Reformierakonna toetus 29 protsenti, Keskerakonnal ligi 25, EKRE-l 17, SDE-l ligi 11, Eesti 200-l 8,5 ja Isamaal 4,6 protsenti.

Euroopa Parlamendi valimised toimuvad Eestis 26. mail, mis on 84 päeva pärast 3. märtsi riigikogu valimisi. Euroopa Parlamenti peaks pärast peatselt jõustuvaid seadusemuudatusi Eestist avatud nimekirjade meetodil valitama seitse saadikut.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles