Õiguskantsler Ülle Madise: kodanikud ei tohi õigusküsimuste ajas muutumise tõttu kannatada

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil õiguskantsler Ülle Madise
Pildil õiguskantsler Ülle Madise Foto: Tairo Lutter / Postimees

Õiguskantsler Ülle Madise ütles Abhaasia eestlase Alli Rutto juhtumit kommenteerides, et juba Eesti kodanikuks loetud inimesed ei tohi õigusküsimuste ajas muutumise tõttu kannatada.

«Nende isikut tõendavate dokumentide kehtivusaja lõppedes ei ole politsei- ja piirivalveametil kohustust kodakondsuse küsimust ümber hinnata, seda ei nõua ükski seadus ega kohtulahend. Neile inimestele tuleb põhiseadusest ja seadustest lähtudes dokumendi kehtivusaja lõppedes väljastada uus pass,» sõnas Madise ERRi uudisteportaalile.

Õiguskantsleri sõnul on tegemist keerulise õigusliku küsimusega, kus ajaloolaste ja juristide seisukohad on ajas muutunud ning on võimalus, et teada olevate faktide ja seoste pinnal polegi võimalik ühte õiget järeldust teha, ent selles olukorras ei tohi kannatada inimesed, keda on juba loetud vabariigi kodanikuks ning kellele on antud Eesti Vabariigi pass.

Madise rõhutas, et võimalikke õiguslikke vaidlusi kodakondsuse ja selle omamise tingimuste asjus tuleb arutada eraldi, kuid lisas, et uute dokumentide väljaandmine ei loo õiguspärast ootust neile, kelle Eesti kodakondsusesse kuulumist ei ole riik varem tuvastanud ja kes taotlevad Eesti kodaniku isikut tõendavaid dokumente esimest korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles