Õiguskantsler Ülle Madise: Alli Ruttole tuleb uus pass anda (4)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti riik käsitleb nende opteerimise vastu huvi tundnute, kes maailmasõdade vahel ajaloolisele kodumaale siiski ei asunud, järeltulijaid välismaalastena.
Eesti riik käsitleb nende opteerimise vastu huvi tundnute, kes maailmasõdade vahel ajaloolisele kodumaale siiski ei asunud, järeltulijaid välismaalastena. Foto: Eero Vabamägi

Mõni tund pärast seda, kui siseministeerium esitles analüüsi, mille kohaselt on Alli Rutto ja tema saatusekaaslased saanud sünnijärgse kodakondsuse ekslikult, sekkus küsimuse lahendamisse ka õiguskantsler Ülle Madise.

Õiguskantsler Ülle Madise kiri läks välja vaid loetud tunnid pärast seda, kui siseministeerium oli esitlenud analüüsi, mille kallal rühm Tartu Ülikooli teadlasi töötas terve aasta. Teadlaste käest käis läbi sadu dokumente, lisaks veedeti arhiivis lugematu arv tunde.

Eile esitletigi analüüsi, mis kirjeldab 60 leheküljel, kuidas kogu opteerimisprotsess sadakond aastat tagasi välja nägi.

Ministeeriumi kodakondsus- ja rändepoliitika osakonna juhataja Ruth Annuse sõnul näitavad analüüsi tulemused laias laastus sama, mida PPA praegune halduspraktika ja riigikohtu kevadine lahend.

Ehk siis: siseministeeriumi hinnangul ei ole Eestisse mittenaasnud optantide järeltulijad õigusjärgsed kodanikud ja neid tuleb praeguses õigusruumis käsitada kui välismaalasi. Kõik need optantide järeltulijaid, keda PPA tunnistas ajavahemikus 2003–2015 sünnijärgseteks kodanikeks, said ministeeriumi hinnangul kodanikeks ekslikult.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles