Video: välismaalane ründas rändepakti vastaste meeleavaldust (124)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vabaduse väljakul toimunud ÜRO rändepakti vastasel meeleavaldusel juhtus intsident, kus üks sakslane üritas lapsevankriga otsa sõita üritust turvanud Soldiers Of Odini logodega jopesid kandnud meestele ning tõukas üht fotograafi.

Kell kaks alanud meeleavaldusel said sõna Varro Vooglaid, Henn Põlluaas, Mati Väärtnõu ja paljud teised. Kõnelejate põhisõnum oli, et president Kersti Kaljulaid peaks tagasi astuma ning et peaministripartei Keskerakond on Eesti reetnud. Samas kiideti justiitsminister Urmas Reinsalut (Isamaa) rändeleppe vastu olemise eest.

Rahulikult kulgenud meeleavaldust häiris vaid intsident, kus lapsevankriga mees nimetas kohalolijaid fašistideks ning üritas vankriga rahvamassist läbi sõita. Turvamisega tegelenud Soldiers Of Odini liikmed ei lasknud ennast provotseerida ning püüdsid meest vaikselt rahvast eemale juhtida. Tollele see ei meeldinud ning muuhulgas läks ta kallale fotograaf Mats Õunale.

«See on täiesti ennekuulmatu. Mees lihtsalt tuleb ja tõukab mind. Pealegi olen ma siin täiesti kõrvaline isik, ma ei kuulu ühtegi parteisse ega ole selle üritusega kuidagi seotud,» ütles Õun.

Väljaku igas nurgas seisid küll politseipatrullid, kuid kähmluse juurde neist ükski ei jõudnud. «Keset päist päeva Vabadused väljakul sõimatakse mind fašistiks,» kurtis Õun politseinikele. Ründaja oli politseinike saabumise ajaks Vabaduse väljakult lahkunud.

Ründajaks osutus erakonna Eesti 200 ridadesse kuuluv sakslasest politoloogiadoktor Florian Hartleb. Nimelt toimus meeleavaldusega samal ajal kohvikus Wabadus Eesti 200 üritus «Positiivne alternatiiv», kus tehti teatavaks muusik Ruslan Trochynski liitumine erakonnaga. Üritusel viibis ka Hartleb.

«Tahtsin koos oma lapsevankris olnud pojaga mööduda ürituse lava eest, kus oli vaba ruumi. Aga siis nägin Soldiers of Odini liikmeid ja plakatitel olevaid immigratsioonivastaseid loosungeid ja pidin oma arvamust väljendama. Sest ma olen mitu aastat Eestis elanud, mul on eestlannaga poeg, kellel on nii Eesti kui ka Saksa kodakondsus. Kui Soldiers of Odini logodega mehed hakkasid mind kõrvale tõrjuma, siis ütlesin neile, et see meenutab mulle fašismi ajajärku. See oligi minu niiöelda avaldus, sest ma olin väga hämmastunud ja leidsin, et selline neofašismi ilming Vabaduse nime kandval väljakul ei ole kuidagi aktsepteeritav. Ma olin üsna šokeeritud nn Odini sõdalasi nähes ja ütlesin seda ka neile,» rääkis Hartleb Postimehele.

Ta möönis, et võib-olla ei olnud tema käitumine kõige viisakam, kuid vaatepilt olevat ta lihtsalt endast välja viinud.

Kommentaarid (124)
Copy
Tagasi üles