Foto: Eesti 200 eitab ettekavatsetud provokatsiooni Vabaduse väljakul (89)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Provokatsioon Vabaduse väljakul.
Provokatsioon Vabaduse väljakul. Foto: Kuvatõmmis videost

Pühapäeval Vabaduse väljakul toimunud intsidendi eest, milles provokaatorite rollis osalesid erakonna Eesti 200 liikmed, partei mingit vastutust ei võtta ei kavatse.

Vabaduse väljakul toimunud ÜRO rändeleppe vastasel meeleavaldusel läks Eesti 200 liige ja politoloog Florian Hartleb seda koos lapsevankriga segama. Enda sõnul häiris Hartlebi eelkõige plakatite sisu.

ÜRO rändepakti vastase meeleavaldusega samal ajal toimus kohvikus Wabadus Eesti 200 üritus «Positiivne alternatiiv», kus tehti teatavaks muusik Ruslan Trochynski liitumine erakonnaga. Üritusel viibis ka tüli üles kiskunud Florian Hartleb.

Hartleb kommenteeris Postimehele, et kõndis Vabaduse väljakul koos oma alla 2-aastase pojaga ja oli šokeeritud plakatitel olevatest sõnumitest. «Mina elan Eestis juba neli aastat, mul on eestlannaga poeg, kellel on nii Saksa kui Eesti kodakondsus. Meie olemegi immigrandid, kelle vastu see meeleavaldus oli,» ütles ta Postimehele vahetult pärast intsidenti.

Sakslasest politoloogiadoktor Hartleb läks meeleavaldusel osalenud inimesi sõimama fašistideks, rammides inimesi lapsevankriga, kasutades oma last lausa inimkilbina. Samal ajal, kui Hartleb noris Odini sõdalastest korrahoidjatega tüli, neid solvates ja rüselust algatades, filmis Eesti 200 projektijuht Teele Holmberg toimuvat taustalt mobiiltelefoniga.

Holmbergi näol on tegu selle sama lapse emaga, keda Hartleb oma provokatsioonis kilbina kasutas. Lapsele läks appi hoopis Eesti 200 vabatahtlike koordinaator Kadri Napritson-Acuna, kes hakkas odinlasi hurjutama, justkui oleksid nood lapsele midagi teinud.

SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks juhatuse esimehe Varro Vooglaiu sõnul, kes samal meeleavaldusel esines, on selline käitumine viinud Eesti poliitilise kultuuri põhja uude sügavusse, mida pole varem nähtud. «Seetõttu loodame siiralt, et see saab nii presidendi, peaministri kui ka meedia poolt ühemõtteliselt hukka mõistetud. Samuti on oluline, et avalikkus teeks kõnealusest intsidendist Eesti 200 kohta kohased järeldused ning lähtuks neist järeldustest märtsikuus toimuvatel riigikogu valimistel,» ütles Vooglaid.

Postimees helistas ka intsidendis osalenud Kadri Napritson-Acunale, et paluda selgitusi ning täiendavaid kommentaare väljakul juhtunu kohta. Ühtlasi paluti Acunal kommentaari selle kohta, kas tegemist oli teadliku provokatsiooniga. Selle asemel, et asjale ise mõistlikke kommentaare anda, palus Eesti 200 vabatahtlike koordinaator Napritson-Acuna saata küsimused meili teel, millele saabus aga läbi PR-i Eesti 200 aseesimehe Liina Normeti lakooniline kommentaar selle kohta, et erakonna jaoks on teema lõpetatud. 

«Pühapäevast intsidenti on kommenteerinud juba selle keskmes olnud inimene ja meie jaoks on see teema lõpetatud. Eesti 200 ei olnud erakonnana selle intsidendiga mitte kuidagi seotud, peale fakti, et kaamerate ette sattunud inimesed kuuluvad meie erakonda. On väga kahetsusväärne, et seda üritatakse keerata poliitiliseks ja seeläbi Eesti ühiskonda veelgi rohkem lõhestada. Rohkem meil selle teema kommenteerimiseks midagi öelda pole,» kommenteeris Normet.

Kui Postimees palus selgitada, miks Napritson-Acuna polnud nõus ise antud teemat kommenteerima, vastas erakond, et peale varem sotsiaalmeedias avaldatud kommentaari pole ka Napritson-Acunal midagi lisada.

Kadri Napritson-Acuna kirjutas sotsiaalmeedias:

Eile oli Vabaduse väljakul intsident, kus väike laps oli keset rüselust abituna! Täna on väidetud, nagu ma oleksin selles konfliktis teadlikult osalenud. Levis ka väide, nagu ma poleks Floriani tundnud. Ma ei ole kunagi nii öelnud ja nüüdseks on ajakirjanik ka selle väite oma artiklist eemaldanud. Naisena ja emana oli minu kohus minna ja last aidata vaatamata sellele, et tegemist polnud minu lapsega. Ma ei teeks täna mitte midagi teisiti, kui ma eile tegin ja kutsun ka üles kõiki teisi märkama ja aitama hädasolijaid. 

Make love not war!

xoxo,

Kadri

Vaata videot toimunust:

Kommentaarid (89)
Copy
Tagasi üles