Ratas: viimane kuu oli valitsuskoalitsiooni jaoks kahtlemata kõige raskem ja heitlikum aeg

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Peaminister ja Keskerakonna esimees Jüri Ratas ütles tänast riigieelarve heakskiitmist kommenteerides, et valitsuse koostöötahe osutus eriarvamustest tugevamaks.

«Viimane kuu oli meie valitsuskoalitsiooni jaoks kahtlemata kõige raskem ja heitlikum aeg. Pidasime arvukalt nõupidamisi ja rohkelt avalikke mõttevahetusi, kuid meie valitsuse koostöötahe osutus tugevamaks kui mistahes eriarvamused,» ütles Ratas. «Tänane riigieelarve hääletus riigikogus on meie juba üle kahe aasta valitsenud hea meeskonnavaimu parimaks tõestuseks,» lisas ta ja tänas kõiki koalitsioonikaaslasi kogu töö ja panuse eest 2019. aasta riigieelarve koostamisel, menetlemisel ning vastu võtmisel.

Ratase sõnul on valitsuse fookuses olnud alati Eestimaa inimeste heaolu. «Panustame enam kui 11-miljardilise mahuga eelarvega avalikesse teenustesse, inimeste turvatunde tõstmisse ning maapiirkondade arengusse. Sidusamasse ühiskonda. Meie soov ja tahe on tagada inimväärsed elutingimused, kättesaadav haridus ja kvaliteetne arstiabi kõigile Eestimaa inimestele.»

Eesti majandus on Ratase hinnangul tugev ning meie eelarvepoliitika vastutustundlik. Kindel ja jätkusuutlik majanduskasv on peaministri sõnul ülioluline, kuid veelgi tähtsam on, et see jõuaks iga Eestimaa inimeseni. «Seetõttu panustame järgmisel aastal tugevasti tööinimeste sissetulekute kasvu. Kõige olulisemad palgatõusud tulevad hariduse, kultuuri, sotsiaalhoolekande ja siseturvalisuse valdkondades. Meie kõigi turvalisusesse ja tulevikku panustavad inimesed väärivad õiglast töötasu.»

Ratas ütles, et selge siht on olnud ka tervishoiu arendamine ning vajalike lisavahendite suunamine aitab lühendada ravijärjekordi ja parandada arstiabi kättesaadavust. «Samamoodi jätkame täiendava ravimihüvitise maksmist kümnetele tuhandetele kõrgema ravimivajadusega inimestele. Riigi majanduslik edu aitab tõsta keskmist vanaduspensioni 7,6 protsendi võrra ehk 481 euroni.»

«Samuti olen tänulik, et parlament toetas täna õiglasemale pensionisüsteemile üleminekut, kus edaspidi sõltub esimene pensionisammas 50 protsendi ulatuses tööstaažist ja 50 protsendi ulatuses palgast,» lisas Ratas.

Iga riigieelarvet koostades ja vastu võttes tuleb Ratase sõnul küsida, kas see aitab tõsta inimeste igapäevast toimetulekut, turvatunnet ning viia Eesti rahvaarvu taas tõusule. «Soovime ju ehitada riiki, kuhu tahetakse jääda ja kuhu soovitakse tagasi tulla – õppima, töötama, elama ja peret looma. Oleme aastaid olnud suure väljarändega riik, kuid viimastel aastatel on tuhanded eestimaalased kodumaale tagasi tulnud. Tänan südamest iga inimest, kes on otsustanud naasta, et meie kodumaa käekäiku panustada.»

Ratas tõdes, et Eesti Vabariigi juubeliaasta läheneb väärikale lõpule, ent tööjärg pole veel lõppenud. «Valitsusel tuleb ka järgmised kolm kuud ühiselt pingutada turvalisema, sidusama ja jõukama ühiskonna ning kasvava rahvaarvuga riigi nimel. Jõudu Eestile!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles