Töötasu alammäär tõuseb 8 protsenti

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Tänasel valitsuse pressikonverentsil kinnitas tervise- ja tööminister Riina Sikkut, et töötasu alammäär tõuseb 500-lt eurolt 540-le, mis tähendab kaheksa protsendilist tõusu.

Ministri sõnul tõuseb alammäär 540-le eurole, samuti tõuseb tunnitasu miinimum 3,21 eurole. Sikkut lisas, et kuigi töötasu alammäär on tõusnud juba üheksandat aastat järjest, väärib tunnustust, et seekordne tõus on nii suur. 

«See vähendab ebavõrdsust ja parandab toimetulekut,» selgitas ta ja lisas, et hetkel on Eestis ligi 40 000 alampalka teenivat inimest.

Alammäära tõus tähendab ka seda, et töötasud ja hüvitisemäärad muutuvad alates 1. jaanuarist.

Kuigi palga suurus on tema hinnangul tööjõuturul ülioluline, on tähtis ka inimeste arv. Sikkuti sõnul on tööturu prognoosides välja toodud, et kuigi 15-74 aastaste inimeste arv Eestis on kahanenud, on töötajate arv endiselt buumiaegne. Seda seetõttu, et töötuse määr on vähenenud ning ka need inimesed, kes on varasemalt olnud tööjõuturult eemal, on suutnud rakendust leida. Samuti on tööjõuturule positiivselt mõjunud ränne, ka tagasiränne Soomest Eestisse.

Minister selgitas, et tulevikus ei jää nõudmised tööturul samaks, kuna on pidevalt tööjõu vajadus, kuid uusi töökäsi nii palju noorte seast juurde ei tule. Seetõttu on vajalik, et inimesed end pidevalt täiendaksid ning ümber õpiksid, et tööturul püsida.

Riina Sikkut ütles ka, et valitsus kiitis heaks Haigekassa poolt rahastatavate teenuste loetelu, sealhulgas teenused, mis keskenduvad peremeditsiini tugevdamisele ja laste ravivõimaluste parandamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles