Sven Mikser: liberaalsete valijate peataoleku põhjustas Reformierakond (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Tairo Lutter / Postimees

Neljapäeval avaldatud kahe küsitluse tulemused näitavad liberaalseid erakondi toetavate valijate peataolekut, mille peapõhjus on segadused Reformierakonnas, leiab sotsiaaldemokraadist välisminister Sven Mikser.

«Äärmuslust vastustavate ja vabadusi väärtustavate valijate mõningane peataolek on arusaadav ja sellel on selge põhjus. On ju liberalismi senine lipukandja Reformierakond lasknud lipu käest langeda ja jätnud teravas ühiskondlikus väärtuskonfliktis selge seisukoha võtmata,» kirjutas Mikser sotsiaalmeedias.

Mikser küll otseselt ei nimeta, kuid sotside varasemate seisukohavõttude põhjal võib eeldada, et välisminister peab silmas Reformierakonna novembri lõpus tehtud otsust mitte toetada riigikogus ÜRO ränderaamistikuga ühinemist.

«Vaadates oravate otsustamatuse anatoomiat saab selgeks, et tegemist ei ole taktikalise näpuveaga, vaid lõhe alusväärtuste küsimuses ongi Reformierakonnas täna reaalsus. Partei uus juht ei ole suutnud ka siin arusaadaval moel poolt valida ega ennast kehtestada. Liberaalsete valijate ees on seetõttu hulk küsimusi, mille enda jaoks lahti seletamine ja milles (ümber)orienteerumine võib võtta veidi aega,» leiab Mikser.

«Liberaalsete väärtuste kui Eesti senise edu ühe aluse hoidmine ja kaitsmine saab paratamatult meie lähituleviku poliitika olulisimaks rindejooneks. Seetõttu on oluline, et udu hajudes ja segaduse selginedes oleks nende pea viiekümne protsendi valijate jaoks, kes ekrelikku valitsemist näha ei soovi, olemas kindel valik. Oleks olemas erakond, kes ei tee põhiväärtuste arvel kompromisse ega vaheta neid peenrahaks. See ongi sotsiaaldemokraatide missioon,» lõpetas Mikser oma kommentaari.

Neljapäeval avaldatud BNSi ja Postimehe tellitud uuringufirma Kantar Emori detsembri algul tehtud küsitlusest selgus, et terve aasta languses olnud Reformierakonna toetus kukkus detsembris eelmise kuuga võrreldes viiendiku võrra ning populaarseimaks tõusis Keskerakond, samas kasvas ka Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna reiting. Sama tendentsi näitas ka Turu-uuringute ASi küsitlus, mille tellis ja tulemused avaldas rahvusringhääling.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles