Valka lätlased tahavad olla Eesti elanikud (4)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valka kihelkonnaduuma esimees Vents Armands Krauklis.
Valka kihelkonnaduuma esimees Vents Armands Krauklis. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Läti Valka piirkond on hädas sellega, et inimesed kirjutavad end sisse Eestisse, kuid tegelikult elavad Lätis edasi.

Valka omavalitsuse hinnangul lööb selline käitumine valusalt omavalitsuse eelarve pihta ja nii on omavalitsusel iga aastaga aina keerulisem täita neile pandud kohustusi, sest eelarve koostamisel  ei võeta suurt hulka tegelikke elanikke arvesse, kirjutab TVnet viidates Letale.

2016 oli Eesti sissekirjutusega elanikke 1019, 2017 oli end piiri taha sisse kirjutanud juba 1152 inimest ja tänavu on see number kasvanud 1384, mis on kümnendik elanikkonnast.

Valka omavalitsusjuhi Vents Armands Krauklise sõnul on selline skeemitamine aina suurem probleem ja selle lõpetamine pole omavalitsuse võimuses.

Teistes Läti piirkondades seda muret pole – seetõttu on ainult üks lahendus - täiendav dotatsioon, nii nagu on omal ajal makstud mõnele suuremale linnale. Praegu areneb Valka hoogsalt, kuid seda tänu laenudele, aga laenuvõimalused on peaaegu ammendunud.

Tänu dotatsioonile saaks areng jätkuda. Krauklise sõnul on Valkale maksatava dotatsioonil allikas olemas. Kuna eestlased jätvad Valkas poes käies kümneid miljoneid Läti riigieelarvesse, siis võiks väikse summast piirkonnale anda.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles