Malis teeninud kaitseväelased jõudsid koju (2)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukile suunduvad kaitseväelased Malis
Lennukile suunduvad kaitseväelased Malis Foto: Kaitseväe peastaap

Pärast nelja kuud välisoperatsioonil Malis saabusid täna õhtul tagasi koju Eesti jalaväerühma Estpla-26 ja üksuse toetuselemendi liikmed.

Eesti kontingendi ülema major Kristjan Karisti sõnul jätsid Estpla-26 sõdurid kaitseväe peastaabi teatel liitlastele hea mulje ja käitusid missioonil professionaalselt.

«C-jalaväekompanii ülemana on mul hea meel, et saime siin oma oskusi näidata. Veel enam olen uhke oma meeste üle, et hoidsime alal Eesti kaitseväe professionaalset kuvandit,» ütles major Karist.

Estpla-26 teenistus Malis mässutõrjeoperatsioonil Barkhane algas augustis, mil üksus asus Prantsusmaa võõrleegioni teise langevarjurite rügemendi alluvuses täitma Gao sõjaväebaasi väekaitseülesandeid. Estpla-26 panuseks enda neljakuulise rotatsiooni jooksul jäi 18 patrulli Gao linnas, 29 korda baasi pääslaid ja valveposte mehitada ning 23 korda kiirreageerimisvalmiduses olla.

Teenistuse käigus avanes võimalus teha koostööd nii võõrleegioni võitlejatega kui ka oktoobris Malisse saabunud Prantsuse-Saksamaa ühendbrigaadiga. Koju saabunud rühmalt võttis vastutuse üle juba novembri lõpus Malisse jõudnud Estpla-28, mis koosneb samuti enamjaolt Scoutspataljoni C-jalaväekompanii sõduritest.

Operatsioon Barkhane on Prantsusmaa juhitud operatsiooni Saheli regioonis, mille eesmärk on toetada viie riigi - Mali, Mauritaania, Burkina Faso, Nigeri ja Tšaadi - valitsuse võitlust Euroopasuunalise ebaseadusliku immigratsiooni, inimkaubandusega ning takistada islamiäärmuslaste tegevust regioonis. Lisaks eestlastele panustab operatsiooni ka Suurbritannia ja Hispaania.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles