«2073. aastal olen juba 99-aastane»: Venemaa keelas Eesti aktivistile sissesõidu 55 aastaks (4)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Loode
Oliver Loode Foto: Erakogu

Venemaale soome-ugri keelte seminarile sõitnud Eesti aktivist Oliver Loode sai Ivangorodi piiripunktis teada, et Venemaa eriteenistus on kehtestanud tema suhtes sissesõidukeelu ja seda koguni rohkem kui pooleks sajandiks.

Oliver Loode teatas sotsiaalmeedias, et ta oli teel Leningradi oblastis asuvasse Kingissepa linna, kus pidi toimuma soome-ugri keelte seminar. «Ivangorodi piiripunktis teatati mulle, et Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) algatusel on minu suhtes kehtestatud Venemaale sissesõidukeeld kuni 25. oktoobrini 2073,» kirjutas Loode Facebookis.

FSB põhjendas keeldu föderaalseaduse sättega, mille kohaselt võidakse välismaalast riiki mitte lubada, kui see on vajalik Venemaa kaitsevõime nõrgestamise, rahvusliku julgeoleku ohustamise, avaliku korra rikkumise ja/või rahva tervise ohustamise ärahoidmiseks. Mingeid üksikasju Venemaa võimuesindajad ei nimetanud.

Loode sõnul ei kavatse ta otsuse peale edasi kaevata, sest «suveräänse riigina Venemaa otsustab ise, keda lubada riiki, keda mitte ja kui kauaks».

Küll aga tekitas aktivistis hämmingut sissesõidukeelu kestus. «2073 - see on 55 aastat ja kui ma siis veel elus peaksin olema, olen ma juba 99-aastane,» arutleb Loode. Ta pole keerulises olukorras kaotanud huumorisoont, märkides, et ju siis on FSB arvestanud tema geneetilisi eeldusi võtta enam kui poole sajandi pärast Venemaa-teekond uuesti jalge alla. «Mu isa suri eelmisel aastal 94-aastasena ning mu 87-aastane ema hoiab end vormis, tehes kaks korda nädalas kepikõndi,» kirjutas Loode.

Aastatel 2011-2013 oli Oliver Loode Eesti esindaja Soome-Ugri Rahvaste Noorte Assotsiatsioonis (MAFUN) ning üks soome-ugri kultuuripealinnade liikumise käivitajatest. Aastatel 2013-2015 oli Loode Fenno-Ugria juhatuse liige. Alates 2014 on ta ÜRO põlisrahvaste püsifoorumi (UNPFII) ekspertliige  ning 2015. a aprillis valiti Loode UNPFII 14. istungi aseesimeheks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles