Eesti ja Venemaa kaaluvad piiriäärsetele elanikele viisalihtsustust (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti idapiir. 
Eesti idapiir. Foto: Arved Breidaks

Eesti ja Venemaa on alustanud konsultatsioone, et leida võimalus piiriäärsetele elanikele viisalihtsustuse pakkumiseks, kuid Eesti ootab enne lõplikku otsuse tegemist ära naaberriikide kogemused samasuguste lepete rakendamisel.

Välisministeeriumi pressiesindaja Sandra Kamilova sõnul leidsid möödunud nädalal Tallinnas aset Eesti-Vene konsulaarkonsultatsioonid, kus ühe teemana oli arutluse all Euroopa Liidu–Venemaa viisalihtsustuslepingu rakendamine, sealhulgas ka see, kuidas lihtsustada piiriäärsete elanike viisarežiimi.

«Konsultatsioonide õhustik oli hea ja kummagi riigi ametkonnad jätkavad võimalike lahenduste kallal tööd,» sõnas Kamilova.

Venemaa suursaadik Aleksandr Petrov ütles esmaspäeval antud pressikonverentsil, et Vene pool tegi konsutltatsioonidel ettepaneku lahendada küsimus samamoodi, nagu selle on korraldanud Läti ja Venemaa. Tema sõnul ei lubanud Eesti siiski sel teemal kiiret vastust anda.

Kamilova ütles, et valitsus tühistas 2008. aastal piiriäärsete alade elanike lihtsustatud piiriületuse korra, kuna see oli vastuolus Euroopa Parlamendi ja Euroopa Liidu Nõukogu määrusega ja edaspidi jätkus tavaline viisarežiim. Ta lisas, et valitsus arutab piiriäärsete alade elanike lihtsustatud piiriületuskorra võimalust uuesti siis, kui on selgunud naaberriikide kogemused Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse rakendamisel, mis annab õiguse sõlmida kahepoolseid lepinguid piiriäärsete alade elanike lihtsustatud piiriületuseks. 

Venemaa on Kamilova sõnul sõlminud piiriäärsete alade elanike liikumise lihtsustamiseks kahepoolsed lepingud Norra ja Lätiga, Poola on mõni aeg tagasi samasuguse lepingu peatanud.

Piiriäärseteks elanikeks loetakse kavandatava kokkuleppe kohaselt piirist kuni 50 kilomeetri kaugusel elavaid inimesi. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles