Tallinna lasteaiad pelgavad nakkuslikku nahahaigust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed.
Lasteaed. Foto: Caro / Scanpix

Paljudes Tallinna lasteaedades on üleval uue nakkusliku nahahaiguse molluskite eest hoiatavad sildid, mis mõnes lasteaias on päädinud soovitusega haigeid lapsi lasteaeda mitte viia. Nahaarsti sõnul ei ole tegu nii ohtliku haigusega, et lapsi karantiini panna.

«Meie lapse nahale olid tekkinud väikesed punnid, mina arvasin, et ju see mingi allergiline reaktsioon on ega pööranud tähelepanu,» rääkis Postimees.ee lugeja. «Aga siis hakati lasteaias küsima, et kas ma lapsega arstil olen käinud, et see on kole nakkav haigus molluskid. Lõpuks jõudis asi selleni, et lasteaia juhataja teatas, et ühegi punniga ühtegi last lasteaeda enam ei lasta!»

«Juhataja sõnul olevat meie lasteaias molluskite puhang, ma ei teagi, mitmel lapsel see haigus siis oli, et ta seda nii nimetas,» lisas lugeja.

Tallinna lastehaigla kesklinna lastepolikliiniku dermatoloog Maie Jürisson aga kinnitas, et molluskid ei ole mingil juhul karantiinhaigus, et lasteaed peaks keelduma laste vastuvõtmisest. «Molluskid lähevad ka ise üle ning mõnede täppide pärast ei peagi kohe arstile kiirustama. Kui neid on aga palju ja viirus ägeneb, saab nahaarst aidata,» sõnas Jürisson.

Viirushaiguse peiteaeg võib olla pikk ja see levib kokkupuutel. «Vastuvõtlikumad on näiteks allergikud, kes kasutavad hormoonkreeme. Kui viirus juba organismis, siis levib see punnide kratsimise ja puudutamisega ning tekivad uued,» sõnas Jürisson. «Aga tegelikult taandub see haigus ise.»

Molluskid on väikesed nahavärvi või natuke heledamad, nahapinnast pisut kõrgemale ulatuvad punnid, mis võivad minna mõnel juhul põletikuliseks, siis on need punakamat tooni. Jürissoni sõnul võivad need ka sügeleda.

«Lämmastikravi võtab punnid kiiresti ära, ka üheainsa seansiga. Seda ravi tehakse ka sõimelastele, kuid sõltuvalt lapse tundlikkusest võib see natuke valus olla ja siis on vaja kohalikku tuimestust,» täpsustas arst.

Viirushaigus võib organismis püsida mõni kuu kuni aasta. «Sel ajal oleks soovitav hoiduda basseinis ujumisest, sest vees irdub naharakke rohkem ja seal levib haigus kergemini,» soovitas Jürisson.

Portaal inimene.ee soovitab haiguse ajal vältida ühiskondlike duširuumide, ujumisbasseinide külastamist, ühiste spordivahendite, käterätikute jms kasutamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles