Galerii: vaata, kuidas tuukrid Naissaare ligidal mürske lõhkasid (1)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval lõhkasid mereväe miinituukrid Naissaare lähistel seitse mürsku, millest suurim kaalus ligi pool tonni ja sisaldas üle 60 kilogrammi lõhkeainet.

Naissaare sadama süvendustöödel novembri lõpus leitud seitse lõhkekeha identifitseeriti mürskudena päästeameti Põhja-Eesti pommigrupi poolt. Seejärel paigutati mürsud saarel ohutusse paika, et need järgnevalt mereväe miinituukritele meres lõhkamiseks üle anda.

«Naissaarel puuduvad tingimused suuremõõtmeliste lõhkekehade ohutuks kahjutuks tegemiseks, seega võtsime ühendust mereväelastega. Andsime lõhkekehad üle miinituukritele, kel on varustus ja väljaõpe lõhkekehade hävitamiseks meres,» ütles päästeameti Põhja-Eesti pommigrupi juhataja Raido Taalmann.

Lõhkekehade käsitlemisega kaasneb alati risk, seega võeti tööd merel ette kahes etapis. Esmalt oodati soodsaid ilmastikuolusid, mille saabudes oli miinituukritel võimalik mürsud tõstekottidega spetsiaalselt valitud alale transportida.

Täna viis mereväe tuukrimeeskond merel läbi täiendava kontrolli, mille järel lõhkekehad hävitati. Ohutuse tagamiseks koordineeriti ja ajastati lõhkamine koostöös veeteede ameti ning politsei- ja piirivalveametiga, samuti mehitati lõhkamispaiga lähistel RIB-kaatritel patrull.

Suurim lõhkekehadest identifitseeriti 305 mm kaliibriga soomustläbistava mürsuna, mis sisaldas üle 60 kilogrammi lõhkeainet ning kaalus kokku 470 kilogrammi. Sadamatööde käigus leiti ka 152 mm ja 120 mm kaliibriga mürske. Lõhkekehad pärinesid 20. sajandi algusaastatest, mil Naissaarele rajati Peeter Suure merekindluse rannakaitsepatareid.

Eriväljaõppega mereväe miinituukrid kasutavad varustust, mis võimaldab sukelduda kuni 55 meetri sügavusele. Alates mereväe taasloomisest 1994. aastal on Eesti merealadelt kahjutuks tehtud üle 1300 lõhkekeha.

Lõhkekeha leidmisel on ainuõige tegevus helistada häirekeskuse numbril 112 ja leiust teatada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles