Tallinnasse rajatakse mälestusmärk kirjanik Sergei Dovlatovile (3)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Dovlatov 1986. aastal
Sergei Dovlatov 1986. aastal Foto: Nina Alovert

Aastaks 2021 rajatakse Tallinna Sergei Dovlatovi mälestusmärk, enne seda valmivad kirjanik Jaan Krossi ja laulja Georg Otsa mälestusmärgid.

Tallinna linnavalitsus moodustas oma tänasel istungil ajutise komisjoni Dovlatovile mälestusmärgi rajamiseks. Selleks andis linnavalitsusele ülesande linnavolikogu. Sellekohase eelnõu esitas sotside fraktsiooni esimees Anto Liivat.

Dovlatov elas aastatel 1972-1975 Tallinnas, kus tegi kaastööd siinsele venekeelsele ajalehele Sovetskaja Estonija. «3. septembril 2021. aastal oleks Sergei Dovlatov saanud 80-aastaseks, seega on otsus püstitada tema mälestusmärk Tallinna, millega ta oli ühel oma eluetapil tihedalt seotud, igati õige ja kohane,» ütles vastse komisjoni esimees abilinnapea Vadim Belobrovtsev.

«Kirjaniku Tallinna perioodi elamused on kajastatud tuntud jutukogumikus «Kompromiss», mis on nii vene kui ka eesti kirjanduse üks silmapaistvamaid kirjeldusi absurdsest nõukogude tegelikkusest. Eestis viibimise ajal keelas KGB Dovlatovi esimese raamatu «Viis nurka» avaldamise. Sellest hoolimata kujunes Dovlatov just Tallinnas professionaalseks kirjanikuks,» lisas abilinnapea.

2014. aastal anti ühele New Yorkis asuvale tänavale Sergei Dovlatovi nimi ning 2016. aastal avati Peterburis talle pühendatud monument. Tallinnas on toimunud juba viis korda Dovlatovi päevad. Kodanikualgatuse korras on Sergei Dovlatovi tollasesse elukohta Tallinnas (Vabriku tn 41) paigaldatud tema mälestuseks kaks mälestustahvlit.

Dovlatovi mälestusmärgi rajamiseks moodustatud ajutise komisjoni ülesandeks on korraldada mälestusmärgi kavandikonkurss ja leida mälestusmärgile parim võimalik asukoht hiljemalt 3. juuniks 2019. Komisjoni on kaasatud ka kirjaniku USA-s elava pere liikmed.

Praegu kavandatakse Tallinnas mälestusmärke ka kirjanik Jaan Krossile ning laulja Georg Otsale. Krossi mälestusmärgi peab linnavalitsus vastavalt volikogu antud ülesandele rajama kirjaniku sajandaks sünniaastapäevaks, 19. veebruariks 2020. Georg Otsa mälestusmärk tuleb rajada tema sajandaks sünniaastapäevaks 21. märtsil 2020.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles