Jõulud Jaapanis on isemoodi nähtus

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüüpilised Jaapani jõulukoogid. Sildil on enamuse juures juba märge «välja müüdud».
Tüüpilised Jaapani jõulukoogid. Sildil on enamuse juures juba märge «välja müüdud». Foto: Rait Piir

Jõulud on Jaapanis USAst imporditud püha, mille tõlgendamisel võtavad jaapanlased mõningaid vabadusi, et muuta see endale meelepärasemaks. Tulemuseks on aga pühad, mille kombed ja tavad võivad välismaalastes hämmeldust tekitada.

Jaapani jõulude juures on see, et need meenutavad esmapilgul hoopis valentinipäeva. Kui läänes tähistatakse jõule perega, siis Jaapanis on jõuluõhtu hoopis romantikat täis kohtinguõhtu, kus restorane, tänavaid ja parke täidavad koos aega veetvad paarikesed. Isegi lastega abielupaarid lähevad jõuluõhtul pigem kahekesi välja. Miks see nii on kujunenud, ei oska keegi öelda.

Selleks et saada Jaapanis jõuluõhtul broneering mõnes restoranis, hotellis või kuumaveeallikas (onsen ryokan), tuleb sellega juba väga varakult tegeleda. Sageli pakuvad sellised asutused ka spetsiaalseid jõuluteemalisi romantikapakette ja jõuluteemalisi menüüsid. Paljud vallalised siirduvad jõuluõhtul aga baaridesse ja ööklubidesse, mis on kauem lahti kui muidu, lootuses leida endale üheks ööks kaaslane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles