Lätlane õpetab USA ülikoolis eesti keelt (6)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Guntis Šmichens hoiab end pidevalt Eesti kultuuriruumis - käib siin tihti külas ja loeb iga päev Eesti uudiseid. 
Professor Guntis Šmichens hoiab end pidevalt Eesti kultuuriruumis - käib siin tihti külas ja loeb iga päev Eesti uudiseid. Foto: Rene Suurkaev

Washingtoni ülikoolis õpetatakse eesti keelt ja kultuuri skandinavistika osakonnas, just nagu soovis president Lennart Meri.

Läti juurtega, ent USAs sündinud ja kasvanud Guntis Šmidchens avastas eesti keele enda jaoks üsna juhuslikult. Ta leidis õemehe riiulilt eesti rahvamuusikaansambli Leegajus plaadi ja lihtsalt armus eesti keele kõlasse.

«Eesti keel kõlab nii ilusasti. See on umbes sama, nagu teeks muusikat,» sõnas ta. Šmidchens kõneleb eesti keelt pausideta ja ladusalt, mistõttu tegime kogu intervjuu eesti keeles. Inglise keelt polnud tal mõtte paremaks edasiandmises tarvis appi võtta kordagi. Kui kerge aktsent välja arvata, võis Šmidchensi sõnavara ja keelekasutust kuulates täiesti unustada, et ma ei räägi eestlasega. Ise ta küll ütles, et eesti keele oskus käib tal lainetena: vahel tuleb kõik perfektselt välja, kuid mõnikord on ka raskusi. Intervjuu ajal seilas ta aga kahtlemata laineharjal.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles