President jättis naise ja kaheaastase poja mõrvanud vangi armuandmispalve rahuldamata (3)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

President Kersti Kaljulaid jättis rahuldamata oma naise ja väikese poja mõrva eest eluaegset vanglakaristust kandva Rainar Roosi armuandmispalve.

President vaatas reedel läbi 13 süüdimõistetu armuandmispalved ja ei rahuldanud neist ühtegi.

Eluaegset vanglakaristust kandev Rainar Roos tappis süüdistuse järgi 1999. aasta 4. juuni öösel Harjumaal Aegviidus elumaja korteris oma 23-aastase abikaasa Jaana ning kaheaastase poja. Varem korra varguse eest karistatud treial Roos jättis emast, vennast ja isast ilma oma nelja-aastase poja Carlose, kes saatuslikul ööl viibis sugulaste juures.

1972. aastal sündinud Roos kinnitas kohtus, et tundmatud kurjategijad lõid ta sel öösel tema korteris une pealt teadvusetuks ning tapsid seejärel naise ja poja. Hiljem väitis mees meediale, et hoopis tema naine tappis nende ühise poja, mille järel pussitas Roos naise surnuks.

Presidendilt ei saanud armu ka 1962. aastal sündinud Igor Abdulajev, kes tungis 2010. aasta suvel Tallinnas Mustamäel bussipeatuses kallale bussi oodanud mehele ja peksis ta surnuks.

Põhja ringkonnaprokuratuuri esitatud süüdistuse kohaselt peksis alkoholijoobes Abdulajev 21. juunil 2010 kell 17.30 Tallinnas Mustmäel Akadeemia tee bussipeatuse pingil istuvat meest, kuni ta maha kukkus.

Seejärel lõi ta maaslamavat, oigavat ja vastupanu mitteosutavat kannatanut jalaga ja vihmavarjuga. Löögi tagajärjel läks vihmavari katki ja Abdulajev lõi tema kätte jäänud vihmavarju varrega korduvalt kannatanut, mille tõttu kannatanu suri sündmuskohal. Abdulajev võttis ohvri Prisma kilekoti ja lahkus sündmuskohalt.

Samal päeval enne mõrva toimepanemist räuskas Abdulajev trollis ja vehkis reisijate suunas kaasasolnud noaga. Lisaks ähvardas ta nuga vastu tooli seljatuge lüües kaaskodanikke kehavigastuste tekitamise või tapmisega. Samuti lõikas Abdulajev noaga sigaretilt filtriosa ära, viskas aknast välja ja hakkas trollis suitsetama. Abdulajev kannab 13-aastast vanglakaristust.

Presidendilt ei saanud armu ka 1989. aastal sündinud Sergei Kudrjašov, kelle prokurör saatis kohtu ette 93-aastase naise mõrva ja röövi süüdistusega. Süüdistuse järgi murdsid Sergei Kudrjašov ja Jarmo Kuivkaev 2014. aasta 19. detsembril sisse Rakveres Uue tänava eramusse, kus elas 93-aastane naine. Kurjategijate lahkudes oli naine surnud. Lisaks paljudele kehavigastustele olid ohvril ka noalöökidest tingitud torke- ja lõikehaavad. Mehed võtsid lahkudes kaasa esemeid koguväärtusega 2030 eurot.

Kohus mõistis Kudrjašov ja Kuivkaevu süüdi röövis ja karistas mõlemat 15-aastase vangistusega. Prokurör süüdistas mõlemat mõrvas, kuid kohtus kogutud tõendid ehk vastuolulised ütlused ei andnud võimalust kahte kohtualust süüdi mõista ei mõrvas ega tapmises, vaid röövis.

Kokku jättis president Kaljulaid rahuldmata 13 süüdimõistetud armuandmispalved

Igor Abdulajev, sündinud 1962

Jüri Beljajev, sündinud 1986

Andrei Bušinski, sündinud 1983

Andres Kelkka, sündinud 1996

Ringo Koppel, sündinud 1987

Sergei Kudrjašov, sündinud 1989

Ramil Mirzojev, sündinud 1985

Stanislav Mironov, sündinud 1980

Oleg Poltrak, sündinud 1976

Marjana Radajeva, sündinud 1982

Rainar Roos, sündinud 1972

Anastassia Šatskaja, sündinud 1984

Vilmar Vend, sündinud 1967

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles