Trump valetas USA sõjaväelastele palgatõusu kohta (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump kõnelemas sõjaväelaste ees Iraagis.
USA president Donald Trump kõnelemas sõjaväelaste ees Iraagis. Foto: Andrew Harnik / AP / Scanpix

USA president Donald Trump kelkis USA sõjaväelaste ees, et suutis neile esimest korda kümne aasta jooksul palgatõusu kindlustada.

Trump kõneles eile Iraagis Al-Asadi õhuväebaasis teenivate USA sõdurite ees. Tegu oli tema esimese külaskäiguga konfliktipiirkonda.

«Kas keegi siit tahaks ära anda selle suure palgatõusu, mille te just saite? Teil pole palgatõusu olnud rohkem kui kümme aastat. Rohkem kui kümme aastat. Me saime teile suure (palgatõusu). Ma sain teile suure. Ma sain teile suure,» väitis president.

Selline väide oli aga juba varasemalt ümber lükatud. Sarnase väitega esines Trump ka mais.

Kaitseministeeriumi andmete kohaselt on aga sõjaväelaste palka viimase kümnendi jooksul igal aastal tõstetud. Palgatõus on jäänud vahemikku 1-2,9 protsenti.

Viimati ei tõstetud USA sõjaväelaste palka 1983. aastal ja seda ka vaid paberite järgi, sest palgatõus lükati edasi 1. oktoobrilt uue aasta 1. jaanuariks.

Käesoleval aastal tõusis relvajõududes teenivate ameeriklaste palk 2,4 protsenti, uuel aastal ootab Trumpi poolt allkirjastatud eelarve kohaselt ees veel 2,6 protsendi suurune tõus.

Ehkki 2,6 protsendi suurune palgatõus on viimase üheksa aasta suurim, luiskas Trump selle neli korda tegelikkusest suuremaks, sõnas, et pidi selle nimel paljudega võitlema ja kordas valeväidet, mille kohaselt on tegu viimase kümne aasta esimese palgatõusuga.

Trump lausus: «Nad ütlesid: «Tead, me võiksime selle teha väiksemaks. Me saaks selle teha kolm protsenti. Me saaksime selle teha kaks protsenti. Me saaksime selle teha neli protsenti.» Ma ütlesin: «Ei, tehke see kümme protsenti. Tehke see rohkem kui kümme protsenti.» Sest see on olnud pikk aeg. Sellest on möödunud üle kümne aasta. Sellest on möödunud üle kümne aasta. See on pikk aeg. Ja teate, te riskite tõesti enda ja oma eludega. Õnnitlused.»

Trump lendas eile Iraagist edasi Saksamaale Ramsteini õhuväebaasi, kus kohtus ka seal teenivate USA sõjaväelastega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles