Kompassi väljakul avatakse Kuremäe abikloostrile pühendatud infotahvel

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuremäe abiklooster
Kuremäe abiklooster Foto: Kesklinna valitsus

Laupäeval, 5. jaanuaril kell 13 avab Kesklinna valitsus Tallinnas Gonsiori ja Reimani tänava nurgal infotahvli Kuremäe Pühtitsa Jumalaema Uinumise kloostri endise Tallinna abikloostri asukohal.

«Meie jaoks on oluline, et kiiresti areneva linna puhul, nagu Tallinn seda on, oleks jäädvustatud linna ajalugu. Eriti oluline on see rajatiste puhul, mis kujundasid kunagi südalinna ilmet. Niisuguste hulka kuulub kahtlemata Kompassi asumis paiknenud Kuremäe abiklooster, mis lammutati umbes 60 aastat tagasi, ja mille kohal on praegu hästi tuntud lillepood Kannike,» üles Kesklinna vanem Vladimir Svet.

Kuremäe Pühtitsa Jumalaema Uinumise kloostri Tallinna abiklooster paiknes aastatel 1902–1960 praeguse Gonsiori ja Reimani tänava nurgal. 1900. aastal alustati seal mitme torniga suurejoonelise kivikiriku ehitust, mis valmis kaks aastat hiljem. Hoone arhitektiks oli Nikolai Nikonov. Teise maailmasõja käigus sai kirik 1941. ja 1944. aastal kannatada, aga see taastati. Pühakoda langes Nõukogude Liidu usuvastase kampaania ohvriks ja 1960. aastal kirik lammutati, ettekäändeks tänavavõrgu ümberplaneerimine.

Infotahvli avamisel 5. jaanuaril osaleb Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku metropoliit Eugeni. Pärast tahvli avamist viivad Ott Sandrak ja Eduard Kohlhof kõigile huvilistele läbi ekskursiooni Kompassi asumis nii eesti kui vene keeles.

Tahvli paigaldamine on osa Kesklinna valitsuse projektist sada aastat tagasi linnaruumis olnud ja nüüdseks hävinud rajatiste tähistamiseks. Esimene taoline infotahvel avati läinud detsembris Koidu ja Luise tänavate nurgal Marie Underi sünnikodu tähistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles