Sotsid kutsuvad mitte-eestlasi endaga liituma

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Postimees

Sotsiaaldemokraatide arvates on seni peamiselt Keskerakonna valimistulemust kergitanud mitte-eestlased sattunud erakondade omavahelise vastandamise lõksu. Nüüd kutsuvad nad teistest rahvustest kodanikke endaga liituma.




Sotside eile kogunenud juhatus võttis vastu poliitilise avalduse, milles kutsus sotsiaalseid väärtusi ja demokraatiat hindavaid teistest rahvustest kodanikke oma erakonnaga liituma.

«On kurb tõsiasi, et valijaskonna polariseerumine emakeele ja rahvustunnuse alusel on aastate jooksul olnud poliitiliselt kasulik nii tänastele parempoolsetele valitsuserakondadele kui ka Keskerakonnale, aidates neil kinnistada oma traditsioonilist toetusbaasi,» seisab avalduses.

Hääled Keskerakonnalt

Seetõttu ei otsi nimetatud erakonnad sotside hinnangul võimalusi lõimumist edendada, vaid pigem üritavad kujunenud vastasseisu hoida. «See olukord peab muutuma,» kinnitatakse avalduses.

Selle aasta juulis BNSi tellitud ja TNS Emori läbi viidud uuringu kohaselt Reformierakonna järel teiseks parteiks tõusnud sotsiaaldemokraadid on viimastel kuudel Keskerakonnaga pidevalt kohta vahetanud.
Novembris tehtud küsitluse järgi olid sotsid taas teisel kohal, kusjuures märgatavalt on nende toetus tõusnud just mitte-eestlaste seas.

Keskerakonna 71 toetusprotsenti mitte-eestlaste hulgas on sotside jaoks veel püüdmatus kauguses, kuid sotsid on kasvatanud oma toetust kaheksalt protsendilt 15-le. Seevastu on alates septembrist mitte-eestlaste toetus Keskerakonnale hakanud langema.

Murrangu küsimus

«See on julgustav, et oleme olnud viimastel kuudel mitte-eestlaste teine eelistus,» kinnitas sotside juht Sven Mikser eile õhtul. «Keskerakonnast eristab meid see, et neil on kasulik hoida vene valijaskonda ühe teema survegrupina. Meile see pole kasulik ja usun, et venekeelsed valijad mõistavad, et see pole ka neile kasulik.»

Mikser tunnistas, et nende üleskutse on oluline kohalike valimiste kontekstis. «See saab olema suurema murrangu küsimus, kuidas venekeelne valijaskond hääletab,» tõdes ta. Seni on Keskerakonna ainuvõimu kõrval jäänud pealinnas kõik parteid jõuetuks.

Sotsid ootavad ka teisest rahvusest inimesi ühendavaid organisatsioone nendega liituma, kusjuures läbirääkimised on pooleli.

Sotside eestlastest valijaskonna kahanemist Mikser ei kartnud, sest tema hinnangul oleme üle saamas rahvustunnusel ja emakeelel põhinevast eristamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles