Tallinn saadab kinnisvaraomanikest mittelinlastele kirju

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuleval aastal on Tallinna koduomanikel võimalus maamaksust vabaks saada.
Tuleval aastal on Tallinna koduomanikel võimalus maamaksust vabaks saada. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavaraamet saadab pealinnas kinnisvara omavatele, kuid linna mitte sisse kirjutatud inimestele kirju, kus kutsub neid Tallinna elanikeks hakkama. Põhjendus on selles, et erinevalt kogu riigist hakkab Tallinnas maamaksuvabastus kehtima juba 2012. aastal.

Üks Postimees.ee lugeja, kelle nimi on toimetusel teada, mainis, et elab praegu väljaspool Tallinna, kuid tal on ka pealinnas kinnisvara. Linnavaraameti saadetud kirja nimetas ta igati viisakaks ja soliidseks. Samas märkis ta aga ära linnaametnike kavala käigu, sest kui ta registreeriks end linlaseks, saaks ta maamaksuvabastuse tõttu 2012. aastal rahalist võitu umbes 500 eurot, kuid linnaeelarvesse laekuks tema tulumaksust kümme korda rohkem raha.

Tallinna abilinnapea Eha Võrk lükkas ümber väite, nagu meelitaks linn inimesi end Tallinna elanikeks registreerima just seepärast, et kasvatada tulumaksust laekuvat tulu. Eesmärk on ikka selles, et tuletada inimestele meelde, et neil on võimalus saada maamaksuvabastust. Loomulikult on aga linnavalitsusel lootus, et mida rohkem elab linnas elanikke, seda suuremad on ka laekumised tulumaksust.

Võrgu sõnul on linna ettevõtlusamet teinud ära suure töö ning loonud infosüsteemi, kus kasutatakse nii kinnistusraamatu kui rahvastikuregistri andmeid. See tähendab, et kui inimesel on Tallinnas maja või korter, kuid ta ei ole sinna sisse registreeritud, siis saadetaksegi talle meeldetuletuskiri, et tal on võimalus juba järgmisest aastast saada maamaksuvabastus 1500 ruutmeetri suuruse elamumaa osas.

«See pöördumine on koostatud tõesti siiralt ainult inimeste pärast, et paljud elavad küll oma pealinna korteris või majas, kuid on mingil põhjusel kuhugi mujale sisse registreeritud,» ütles Võrk. «Seepärast püüamegi praegu teha teavitustööd, et järgmise aasta 2. jaanuaril ei tabaks neid ebameeldiv üllatus.»

23. nonvembri seisuga oli koduomanike maamaksust vabastamisest tingitult end rahvastikuregistris tallinlaseks registreerinud 445 inimest. Võrgu sõnul ei ole linnal mingit plaani, kui suureks peaks see arv aasta lõpuks kasvama.

Tallinnas hakkab kuni 1500 ruutmeetri suuruse elamumaa osas maamaksuvabastus kehtima 2012. aastast, ülejäänud Eestis aga 2013. aastast.

Tallinn loodab järgmisel aastal tänavusest rohkem tulumaksu koguda, kuna pealinna elanike arv kasvab ning ka keskmine töötasu on mingil määral kasvanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles