Rahvamatkad viivad Vabadussõja kunagisele rindejoonele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matk. Foto on illustratiivne.
Matk. Foto on illustratiivne. Foto: Sille Annuk / Postimees

Pühapäeval toimub rida rahvamatku koondpealkirjaga «Siit saadik ja mitte enam!», mis viivad Vabadussõja kunagisele rindejoonele.

Rahvamatkadega meenutatakse 1919. aasta 3.-7. jaanuaril toimunud Vabadussõja võidukaid pöördelahinguid. Samuti avatakse Lahinguväljal taaslavastuslahingu ja tseremooniaga Kehra lahingu mälestussammas. Matkadega liigub kaasas ka võidutuli. Eesti Televisioon vahendab «Wabaduse teekonna» pühapäevaseid tähtsündmusi otsepildis.

«Rahvamatkadega meenutame saja aasta möödumist lahingutest, mis peatasid võõrvägede edasitungi Eesti pinnal ja sillutasid teed Vabadussõja võidule,» ütles riigikantselei EV100 juhtrühma esimees Toomas Kiho. «Matkama on oodatud kõik huvilised. Üheskoos avastame Vabadussõja kunagist rindejoont ja meenutame sada aastat tagasi aset leidnud pöördelisi sõjasündmusi.»

«Kaitseliitlaste toel käib retkedega paralleelselt kaasa võidutuli, mis süüdatakse hommikul sümboolselt Harjumaal Valklas. Võidutule teekond lõpeb Läti piiri lähedal Punapargi lahinguväljal kell 17,» ütles riigikantselei suursündmuste juht Margus Kasterpalu. 

Rahvamatkad toimuvad Vabadussõja rindejoone neljal lõigul:

Kell 9 algas 9-kilomeetrine matk Priske mälestuskivi juurest Lahinguväljale. Matkajuht on Sven Luks

Kell 10 algas 15-kilomeetrine rahvamatk Vodja mõisa juurest Müüslerisse.

Kell 11 algav rahvamatk Aidu mälestuskivi juurest Sadukülla on 10 kilomeetri pikkune.

Kell 16 algab Karksi-Nuia linnaväljakult 1-kilomeetrine rahvamatk Vabadussõja mälestussamba juurde. Eelnev registreerumine pole vajalik.

Kell 11 toimub Lahinguvälja raudteejaama juures näidislahing, millele järgneb Vabadussõja Kehra mälestussamba avamine. Kõnedega esinevad ka president Kersti Kaljulaid ja kaitseminister Jüri Luik. Samuti peatub Lahinguvälja raudteejaamas soomusrong number 7 «Wabadus».

Vabadussõja 100. aastapäeva meenutamiseks toimub 2019. aastal sündmuste sari «Wabaduse teekond». Lisaks rahvamatkadele toimuvad mitmed näidislahingud ja mälestustseremooniad. Samuti liigub mööda Eestit Soomusrong number 7 «Wabadus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles