Galerii: Tallinna kesklinna püstitati eestlasi ja venelasi eri pooltele kutsuvad plakatid (66)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna ilmusid Tallinna kesklinna kummalised plakatid, kus kutsutakse vene keelt kõnelevaid inimesi üles, et nad seisaks riigikogu valimistel õigel poolel. Ainsa erakonnana pole endast seotust provokatiivse reklaamiga ümber lükanud Eesti 200.

Kokku seisavad kõrvuti kuus plakatit. Pooled neist suunatud venekeelsele, pooled eestikeelsele elanikkonnale. Eestikeelsetel plakatitel on sõnum «siin ainult eestlased», venekeelsetel «siin ainult venelased». 

Kõigi plakatite all on telefoninumber, millele helistades on kuulda automaatvastust. Eestikeelse plakati all olevale numbrile helistades kõlab eestikeelne vastus: «Tere! 3. märtsil toimuvad riigikogu valimised. Mina kandideerin. Meie, eestlased, peame kindlasti kokku hoidma. Vaata kindlasti, et sa seisad õigel poolel.»

Helistades venekeelse reklaami all olevale telefoninumbrile on kuulda sama sõnumit ühe erinevusega. Meesterahvas ütleb, et «Meie, venelased, peame kindlasti kokku hoidma. Vaata kindlasti, et sa seisad õigel poolel».

Eesti 200 pressinõunik ei kinnita ega lükka ümber, et nemad on reklaami tellijad. Ka muidu meediasõbralikud Eesti 200 poliitikud ei võta täna kõnesid vastu, samuti nende kampaaniameistrid. 

Ametid uurivad

Tallinna linna avalike suhete juht Ain Saarna kinnitas, et linn sellise reklaami tellimisest teadlik ei ole ning sellistel puhkudel ka tsensorit ei mängi. Saarna sõnul vastutab sisu eest siiski reklaamipinna müüja ehk siis praegusel juhul JCDecaux.

Reklaamiagentuuri JCDecaux esindajad keelduvad avaldamast, kes neilt provokatiivsete plakatite püstitamise tellis. «Selle nädala jooksul võib olla tuleb teile vastus,» oli ettevõtte esimene vastus. 

«Plakatite «Siin ainult eestlased» ja «Siin ainult venelased» tellijat ei ole lepingu järgi võimalik täna avaldada,» ütles mõne aja möödudes JCDecaux esindaja Kristiina Sepp Postimehele.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna pressiesindaja rollis olev Urmas Espenberg kuulis sellisest reklaamist esimest korda Postimehe käest. «Mul pole aimugi, kes selle taga on. Meie kindlasti mitte,» ütles Espenberg.

Eesti Sotsiaaldemokraatliku Erakonna pressiesindaja Andri Maimets kinnitas, et nende erakond plakatitega seotud pole. «Mis plakatid? Sotsiaaldemokraatidele on seesugune aktsioon uudiseks ning kindlasti ootaksime selliste plakatite tellijatelt selgitust,» ütles Maimets.

Uue erakonna Rahva Tahe juht Madis Sütt ütles, et sellist vastandamist nemad ei poolda. «Meie ei tea sellest midagi,» ütles Sütt.

Ka Keskerakonna, Isamaa, Reformierakonna ja Vabaerakonna esindajad eitasid reklaamidega seotust.

PPA pressiesindaja Tuuli Härsoni sõnul on praegu poliitiline välireklaam lubatud ning selles osas reklaamile piiranguid ei ole.

«Välireklaamile kehtivad põhinõuded on paika pandud reklaamiseaduses ning järelevalvet nende üle, sealhulgas headele tavadele ja kommetele vastavuse üle, teeb valla- või linnavalitsus, kelle territooriumil reklaam on,» selgitas ta. 

Seega tuleb otsus plakatite sisu sobilikkuse üle siiski vastu võtta Tallinna linnavalitsusel, täpsemalt linna ettevõtlusametil, mis ootepaviljonidesse üles seatud reklaamide üle järelevalvet teostab.

Ettevõtlusameti juhataja Kairi Vaher kinnitas, et vastuoluliste plakatite probleem on nendeni jõudnud, kuid otsust plakatite võimaliku eemaldamise kohta pole veel vastu võetud. «Arutame seda teisipäeva hommikul, kas tegemist võib olla keelatud reklaamiga või ei,» ütles Vaher ning lisas, et amet ei soovi enne juristidega arutamist rutakaid otsuseid teha.

Reformierakondlase Urmas Paeti hinnangul tuleks plakatid kiiremas korras eemaldada. «Loodan, et Tallinna linnavalitsusel on oidu see mitmemõtteline provokatsioon bussi- ja trammipeatustest kiirelt ära koristada. Mingi terve mõistuse raas võiks siiski säilida. Sellised pildid hakkavad elama oma Eesti-vastast elu. Kõige kehvem on aga see, et paraku mõjuvad need pildid ka meie ühiskonda sisse, konkreetsetele inimestele. Täiesti ebavajalikul moel. Ja ükskõik, mis oli algne eesmärk,» ütles Paet.

Täna õhtuks olid plakatitele lisatud kleepsud, millel on kujutatud Eesti ja Vene lipuvärvides inimkeeli ning all eesti-vene segakeeles tekst «Erinevad keeled, üks rahvas».

Provokatiivsetele plakatitele lisati kleepsud.
Provokatiivsetele plakatitele lisati kleepsud. Foto: Lugeja foto
Provokatiivsele plakatile lisatud kleeps.
Provokatiivsele plakatile lisatud kleeps. Foto: Lugeja foto
Eesti 200 provokatiivsed plakatid esmaspäeva õhtul.
Eesti 200 provokatiivsed plakatid esmaspäeva õhtul. Foto: Lugeja foto

Kapo esindaja reklaamplakateid otseselt ei kommenteerinud, kuid plakatite sisu tundus küsimusi tekitavat ka nende jaoks. «Kuna ilmselt on tegemist valimisplakatiga, siis ei pea võimalikuks seda kommenteerida ka siis, kui sellel kujutatakse provokatiivselt inimeste eraldamist rahvuse järgi,» ütles kapo esindaja Postimehele.

Reklaamiseadus § 3

Reklaam ei tohi:

 1) olla vastuolus heade kommete ja tavadega;

 2) kutsuda üles käituma õigusvastaselt või rikkuma üldisi moraalinorme, õigustada õigusrikkumist ega alavääristada õiguskuulekat käitumist;

 3) kutsuda üles vägivaldsele käitumisele ega õhutada vägivalla kasutamist;

 4) kutsuda üles inimese tervist ega keskkonda kahjustavale tegevusele;

 5) soodustada reaalsusele mittevastava ohutustunde tekkimist või ohtlikku käitumist;

 6) kutsuda üles avalikku korda ega riigi julgeolekut ohustavale tegevusele, samuti toetada ega soodustada nimetatud tegevust;

 7) kasutada ära õnnetusjuhtumi või eriolukorra mõju isiku otsustusvõimele;

 8) tugineda inimeste ebausul ega kasutada ära reklaami sihtgrupi vanusest tulenevat kergeusklikkust;

 9) otseselt ega kaudselt alavääristada või muul viisil halvustada isikut, tema nime, kaubamärki, geograafilist tähist, tegevust, tegevusala, kaupa, teenust ega üritust;

 10) sisaldada halvustamist ega diskrimineerimist rahvuse, rassi, vanuse, nahavärvuse, soo, keele, päritolu, usutunnistuse, poliitilise ega muu veendumuse tõttu, samuti varalise, sotsiaalse seisundi ega muude asjaolude tõttu;

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja ütles täna õhtul Postimehele, et politsei sai kell 19.44 teate plakatite sodimisest Tallinna kesklinnas Hobujaama peatuses. Kohale sõitnud politseipatrull sodijaid ei tabanud.

Umbes paar tundi hiljem, kella 22 paiku võeti skandaalsed plakatid Hobujaama peatuse stendilt maha.

Esmaspäeva hilisõhtul võeti plakatid maha.
Esmaspäeva hilisõhtul võeti plakatid maha. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Esmaspäeva õhtul lekkis Eesti 200 siselisti kiri, milles Kristina Kallas pöördub erakonnakaaslaste poole tunnistades, et skandaalsed Hobujaama plakatid on Eesti 200 omad, kirjutab Delfi.

Eesti 200 teatas esmaspäeva õhtul, et teisipäeval, 8. jaanuaril kell 10 toimub erakonna pressikonverents, kus Eesti 200 esimees Kristina Kallas teeb meediale avalduse.

Kommentaarid (66)
Copy
Tagasi üles