Priit Pikamäe asub peagi Euroopa Kohtu kohtujuristi ametikohale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Pikamäe
Priit Pikamäe Foto: Riigikohus

Riigikohtu esimees Priit Pikamäe asub veebruari alguses Euroopa Kohtu kohtujuristi ametikohale. 

Pikamäe lahkub riigikohtu esimehe ametist 4. veebruaril ja annab uues ametis ametivande 6. veebruaril, ütles riigikohtu pressiesindaja Merje Talvik BNSile.

«Vastavalt seadusele saab riigikohtu esimehe kohusetäitjaks riigikohtu kõige staažikam kolleegiumi esimees, kelleks on praegu tsiviilkolleegiumi juht Villu Kõve,» rääkis Talvik. 

Ta lisas, et riigikohtu uue juhi osas teeb ettepaneku president ja kandidaadi kinnitab riigikogu.

Pikamäe on 2006. aastast Eesti riigikohtunik ja alates 2013. aastast riigikohtu esimees. Kohtunik on ta 2001. aastast.

Euroopa Kohtu kohtujuristid on nimetatud ametisse kuueks aastaks. Kohtujuristi, kelle asemele Pikamäe läheb, ametiaeg sai läbi mullu oktoobris. 

Euroopa Kohtus on 28 kohtuniku kõrval ka 11 kohtujuristi. Iga kohtuasja menetleb lisaks kohtunikule ka üks kohtujurist, kes aitavad kohtunikke, kuid ei osale otseselt otsuste langetamisel. Enamasti langetab Euroopa Kohus otsuse, mis on sama kohtujuristi hinnanguga.

Mitmed Euroopa Kohtu kohtunikud on varasemalt olnud kohtujuristid ja nende palk on sama Euroopa Kohtu kohtunikega, kelle sissetulek on Eesti mõistes kõrge. Näiteks Eestist pärit Euroopa Kohtu kohtuniku Külliki Jürimäe aastane sissetulek on 2016. aasta andmetel enam kui 250 000 eurot, millele lisanduvad veel muud toetused ja maksed, kirjutas ERR. 

Euroopa Kohtu kohtujurist valitakse inimeste hulgast, kelle sõltumatus on väljaspool kahtlust ja kellel on oma riigi kõrgeimatesse kohtunikuametitesse nimetamiseks nõutav kvalifikatsioon või kes on tunnustatud ja pädevad juristid. Ametisse nimetamine toimub Euroopa Liidu liikmesriikide valitsuste ühisel kokkuleppel kuueks aastaks pärast konsulteerimist Euroopa Liidu ekspertide komiteega, mille ülesandeks on esitada arvamus kandidaatide sobivuse kohta kohtujuristi ametikohale.

Eestist varasemalt Euroopa Kohtu kohtujuristi nimetatud ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles