Kodumaale sooviv kvoodipagulane pole endiselt saanud reisidokumente (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisidokumendid
Reisidokumendid Foto: SCANPIX

Politseil pole seni õnnestunud saada vajalikke reisidokumente Eestisse kvoodipagulasena saabunud süürlasele, kes soovib kodumaale naasta.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja rääkis BNSile, et rahvusvahelisest kaitsest loobunud süürlasele pole õnnestunud saada vajalikke reisidokumente, kuid lahendusi endiselt otsitakse. «Mees on kinnipidamiskeskusest vabastatud ning ta täidab talle pandud järelevalvemeetmeid ehk käib regulaarselt migratsiooniametniku juures kohtumistel ning pole Eestit lahkunud.» 

Tegemist on Süüriast pärit mehega, kes saabus kvoodipagulasena Eestisse 2016. aastal. Ta paigutati elama Haapsallu.

2017. aasta kevadel mõistis kohus mehe oma naise kallal vägivallatsemises süüdi ning karistas teda osaliselt reaalse vangistusega.

Süüdistuse kohaselt tülitses mees oma naisega 2016. aasta lõpus, põhjuseks armukadedus. Tüli käigus teipis mees naise käed kinni ja tarvitas tema kallal vägivalda. Mees ähvardas naise põlema panna, olles enne talle peale valanud süttivat vedelikku. Naine teavitas juhtunust pere tugiisikut, kes kaasas politsei.

Eelmise aasta suvel esitas ta politsei- ja piirivalveametile avalduse, milles teatas, et ei soovi enam Eestis rahvusvahelist ­kaitset ja tahab naasta kodumaale. Mees kirjutas, et ta ei suuda Eestis kohaneda ning seetõttu võib ta olla ohtlik endale ja teistele. 

Politsei võttis mehelt pagulase staatuse ning talle anti Euroopa Liidu ajutine reisidokument. Kuna aga Türgi ei tunnista ei Süüria isikutunnistust ega Euroopa Liidu ajutist reisidokumenti, ei lastud meest Türki. Politsei üritab mehele hankida Süüria passi. Selle saab välja anda Süüria diplomaatiline esindus. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles