Video: Ratas vannub, käsi südamel, et annetas oma raha ja ei teadnud mustast rahast (45)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister ja Keskerakonna esimees Jüri Ratas kinnitas Keskerakonna rahastamisskandaali kommenteerides, et 2006. aastal Tallinna linnapea rollis annetatud 41 840 krooni pärines tema palgast ja ta ei ole musta raha liikumisest teadlik.

Praegu kirjutavad kõik lehed ja online-portaalid Keskerakonna rahastamisskandaalist, mis puudutab aastat 2006. Sellel ajal olite teie Tallinna linnapea. Ka teie olete annetanud sellel aastal erakonna kassasse summa, mis ületab 40 000 eurot (parandus: jutt käib kroonidest - toim.), mis moodustab ligikaudu poolteist teie toonast kuupalka. Kas võite käsi südamel kinnitada, et summa, mille olete tollel ajal annetanud erakonnale, pärineb teie palgast ja mitte kilekottidest?

See pärineb minu palgast, on ülekandega tehtud minu arveldusarvelt erakonnale.

Tollel ajal on erakonnale annetusi teinud paljud tuntud keskerakondlased, kes tegutsevad poliitikas ka praegu. Olite ajal, mil need mustad annetused toimusid, erakonna ladvikus Tallinna linnapeana ja erakonna juhatuse liikmena. Kuivõrd on võimalik ja teie enda hinnangul usutav, et te sellest midagi ei teadnud, nagu te «Pealtnägijale» olete öelnud.


Ma ei ole «Pealtnägijale» valetanud. Küsimus oli raha viimises kilekottidega. Ma tõesti ei ole sellistest asjadest olnud teadlik, ei ole täna teadlik, ei ole olnud selliste viimiste juures ega ise neid kandnud. Kui keegi on seda teinud, siis minu meelest peab ta seda ütlema korrakaitseorganitele. 

Iseenesest ei ole see uus uudis, et Keskerakond on mustalt rahastatud. Tarmo Lausing, pärast seda, kui Reformierakonna musta raha skandaal toimus, asus Keskerakonna Meikari rolli ja tuli ajakirjandusse ülestunnistusega, et tema on viinud kilekottides musta raha. Seda sama - küll kilekotid on olnud kujundlikud - tunnistas täna avalikult endine keskerakondlane Evelyn Sepp. Kuivõrd ikkagi on võimalik, et teie tookord partei ladvikusse kuulununa ei teadnud, kuidas erakonna rahastamine toimub. Neid nimesid ja ülestunnistusi on väga palju.

Kui ma vastasin teie eelmisele küsimusele, et ma ei teadnud, siis ma ei vasta ka sellele küsimusele teistmoodi. Mul pole mingit põhjust teile valetada ei eelmises küsimuses ega ka selle küsimuse vastuses. Ei teadnud. Ja kui Evelyn Sepp toimetas raha kilekotis kellelegi, siis ta peab ütlema, kust ta selle sai ja kellele ta selle viis.

Iseenesest te teate, et erakondade rahastamise reeglid on aja jooksul väga palju muutunud. Tagantjärele, kui selline asi on juhtunud ja sellised sündmused on toimunud, siis ilmselt mingit kriminaalvastutust ei järgneks. Kas teie hinnangul need inimesed - Lausing, Sepp ja võimalik, et neid inimesi tuleb veel, kes tunnistavad seda avalikult - kas nad siis valetavad?

Seda tuleb küsida nende käest. Kui nad seda tegid, siis kas nad räägivad vale juttu või räägivad tõesti juttu. Igal juhul selline käitumisviis, hoolimata sellest, et see oli 12 aastat tagasi, ei ole kuidagi õigustatud. 

See ei ole õigustatud, ma olen teiega nõus. Aga reeglid on vahepeal muutunud. Kas teie hinnangul saab siis tagantjärele väita, et Keskerakonda ei ole kunagi mustalt rahastatud või on täpsem väita, et teie ei ole sellest teadnud?

Nagu ma ütlesin, ma tõesti ei ole olnud sellest teadlik. Aga ma ei ole kordagi öelnud, et Keskerakonnal pole olnud probleeme. Teatavasti on ajakirjanduse ees käinud väga erinevad teemad ka läbi, mõned teemad ka riigikohtuni välja, kus Keskerakond on pidanud võtma vastutust ja kandma seda vastutust. Tõsi, need teod on olnud mõned viis aastat tagasi, mõned seitse aastat tagasi või mõned kaksteist aastat tagasi. See ei tähenda seda, et tänane juhatus ja esimees ei pea andma selles osas selgitusi ja seda ma praegu ka teen.

Härra peaminister, te mõistate kindlasti, et enne valimisi on selline teema erakordselt tundlik ja see ei lähe ära. Missugune on teie edasine plaan selle teema menetlemiseks? Arvatavasti täna pärast «Pealtnägijat» see teema aktiveerub veelgi ja küsimusi teile esitatakse hulgi. Missugune saab olema Keskerakonna positsioon nendes küsimustes edaspidi? See musta raha skandaal ei kao.

Keskerakonna positsioon on ühene, konreetne, selge ja läbipaistev. Sellised rahastused ei ole tänasele Keskerakonnale asjakohased. Seda ei saa kuidagi aktsepteerida. Iga keskerakondlane peab täna vastama ajakirjanduse küsimustele nii palju, kui on vajalik, et lükata sellised väited ümber. Kellel on sellised teadmised ja info olemas, siis ma olen öelnud ka varasemalt ja ütlen ka täna, siis tuleb pöörduda vastavatesse korrakaitseorganitesse. 

Kui nüüd Evelyn Sepp, kes on oma nimega tunnistanud, et ta osales erakonna mustas rahastamises ja Tarmo Lausing, kes on seda teinud juba hea mitu aastat tagasi, ei pöördu mitte korrakaitseorganite poole, vaid räägivad sellest ajakirjanduses. Kas teie Keskerakonna praeguse juhiga olete valmis sellise pöördumise tegema ise?

Kui mina ei ole mustalt Keskerakonda rahastanud ega musta raha vahendanud, siis on üsna keeruline minul teha mingit pöördumist. Seda peavad tegema need inimesed, kes seda juttu räägivad. Küsimus on see, kas see jutt on tõene või see jutt on vale. Ma ei tea, et selliseid asju oleks olnud, aga kui on olnud, siis tuleb sellest teada anda.
 

Kommentaarid (45)
Copy
Tagasi üles