Naismõrvar jätkab kuritegudega vanglaski (1)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõrvar Jana Oja (keskel).
Mõrvar Jana Oja (keskel). Foto: Eero Vabamägi

Üht Eesti pikimat vanglakaristust kandev Jana Oja, kes alates 2015. aastast kannab karistust teise naise mõrva eest, lisas trellide taga oma karistusele veel kaks kuud, sest väärkohtles vanglamüüride vahel oma saatusekaaslasi.

Ülipika karistuse toonud mõrvasüüdistuse järgi läksid Jana ja kaasosaline Toomas 2015. aasta 24. juunil Tallinnas Energia tänaval asuvasse korterisse, et uurida seal elavalt 40-aastaselt naiselt, kas ta on suhelnud Jana elukaaslasega. Kohapeal selgus, et naine on tõepoolest Jana elukaaslasega suhelnud, mispeale lõi armukadedushoos Jana naist ning asus teda kägistama.

Samal ajal ulatas Toomas Janale kannatanu kägistamiseks ja lämmatamiseks vajalikke esemeid. Lisaks takistas Toomas korteris viibinud naise 20-aastasel pojal abi kutsumast, võttes ära ta mobiiltelefoni. Pärast kannatanu surma eemaldas Toomas korterist suitsuanduri ning süütas mõrvatud naise all olnud lina põlema.

Kehalisest väärkohtlemisest pole Jana üle saanud ka vanglas, sest viimase karistuse toonud süüdistuse järgi läks naine 2017. aastal kallale kahele kaasvangile. Ülemöödunud aasta 11. septembril ähvardas Oja kaasvangi kehalise väärkohtlemisega ning lubas ta pea aknasse lüüa. Näitamaks, et ähvardustel on tõsi taga, viskas Oja saatusekaaslast kuuma kohviga misjärel haaras kannatanul käest ja tiris juustest. Selle tagajärjel kukkus rünnakuohver pikali - püsti aga Oja kaaslast ei lubanud vaid surus ta tagasi vastu põrandat. Kuu aega hiljem kordus vägivallatsemine aga juba teise kaasvangiga, kellele Oja tekitas verevalumeid ja marrastusi.

Kohus leidis, et Jana Oja kahjustas korduvalt kaasvangide tervist ning tekitas neile valu. 2018. aasta 17. oktoobril sõlmis Oja kaitsja prokuratuuriga kokkuleppe, mille kohaselt liidetakse kandmata karistusele kaks kuud vangistust - kokku mõisteti naisele liitkaristusena 11 aastat, 10 kuud ja 10 päeva vanglat. Kriminaalmenetluse kuludena tuleb Ojal tasuda 906 eurot.

Vaata veel: Ülevaade: 2018. aasta kõige pikemad vanglakaristused

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles