Kremli-hõnguline trollivabrik laieneb, Facebook annab vastulöögi (49)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estoners on saanud uued administraatorid, kuid needki paistavad olevat väljamõeldud nimede all tegutsevad trollid.
Estoners on saanud uued administraatorid, kuid needki paistavad olevat väljamõeldud nimede all tegutsevad trollid. Foto: Kuvatõmmis

Facebook hakkas sulgema Eesti ühiskonda lõhestava Estonersi grupi taga seisvaid valekontosid, mille Postimees kahe nädala eest päevavalgele tõi. Kuid tegemist on mitmepealise lohega: kahtlase taustaga profiile on sotsiaalmeediasse tekkinud juba saja ringis.

Eelmise aasta viimastel päevadel avalikustas Postimees üheksa Facebooki kasutajat, mille puhul leidsime tõendeid, et tegemist ei ole päris inimestega. Need kontod kasutasid nimesid nagu Kevin Lepik, Oksana Söderholm, Ivan Vasiliev ja Oskar Kallas. Kõik profiilid olid loodud lühikese aja jooksul eelmise aasta septembris ja oktoobris. Üleslaetud fotodelt ei olnud enamasti võimalik tuvastada inimeste nägusid.

Kõik need kontod olid seotud Facebooki grupiga Estoners. Alles oktoobris loodud keskkonnas jagasid nad sageli sarkastilisi ja mürgiseid fotosid, illustratsioone ja meeme Eesti poliitikute ja ühiskonnas üleval olevate teemade kohta.

Grupile ei jäänud märkamata ükski teema, mis võiks ühiskonda lõhestada. Nii peavoolu- kui alternatiivmeediakanalitest toodi esile arvukalt uudiseid iga päev, hommikust õhtuni. Vaid mõne kuuga jagasid administraatorid sadu ja sadu uudiseid.

Samuti levitati Eesti Euroopa Liidust lahkumisele üles kutsuvat teemaviidet #ESTexitEU ning võimendati massiimmigratsiooniga seotud hirme.

Lõppeval nädalal ei jäänud ligemale 2000 jälgijaga Estonersi grupile märkamata ka Eesti 200 kampaania, mis pealtnäha eestlasi ja venelasi trammipeatuses eraldi nurkadesse saatis. Moderaatorid jagasid uudiseid kampaania kohta aktiivselt nii grupis kui oma seinal.

Valed nimed, valed koolid

Pealtnäha on grupi taga tavalised kasutajad. Jagavad lisaks propagandale ka meelelahutuslikke postitusi või loomapilte, soovivad sõbralisti liikmetele sünnipäevaks õnnegi.

Näiteks Kevin Lepiku profiilil oli märgitud, et ta õppis Rakvere gümnaasiumis. Kooli kantseleijuht Annelii Peikolainen kontrollis aga 1958. aastani ulatuvaid andmeid ning kinnitas Postimehele, et selle aja jooksul pole ühtegi Kevin Lepiku nimelist inimest Rakvere gümnaasiumis õppinud.

Sama lugu kordus grupis aktiivselt sõna võtva Sandra Luigega. Tema kontole märgitud Pärnu Ülejõe kool ei tea sellisest isikust midagi. «Meie lõpetajate seas sellenimelist ei ole,» kinnitas direktor Margus Veri.

Kontodel märgitud telefoninumbritele helistades kostab vaid kinnine toon. Nimesid internetist ja registritest otsides ei tule välja ühtegi kirjet, mis viitaks, et sellised inimesed on reaalselt olemas.

Postimehe artikli ilmumise järel esitas Estonersi grupi peale Facebookile kaebuse vähemalt üks eraisik, sama tegi riigikantselei strateegilise kommunikatsiooni osakond ning ka Postimees ise.

Eesti 200 lõimumisteemaline šokireklaam ei jäänud ka Estonersis märkamata.
Eesti 200 lõimumisteemaline šokireklaam ei jäänud ka Estonersis märkamata. Foto: Kuvatõmmis

Selle nädala kolmapäeval asuski Facebook valekontosid eemaldama. Koos kontode eemaldamisega kustutas sotsiaalmeedialehekülg ka nende postitatud ja levitatud sisu. Eile õhtuks oli Postimehe raporteeritud üheksast kontost veel alles vaid Daniil Männiku ja Sandra Luige profiilid. Neist ühe, väidetava Daniil Männikuga sai Postimees viivuks ka jutule.

«Jah, ma olen päris,» vastas ta Facebooki vestlusaknas, kuid ükski muu allikas tema tegelikule olemasolule ei viita. Sotsiaalmeediat kasutab ta üliaktiivselt ning jagab iga päev Vene propagandauudiste saidi Sputniku, ultrakonservatiivset maailmavaadet levitava Objektiivi, aga ka Postimehe ja Delfi artikleid, mis heaolu Eestis vähegi kahtluse alla seavad.

«Me kavatseme kirjutada tagasilükkamise, kust kõik saab selgeks,» kommenteeris Männik grupi teiste liikmete kontode sulgemist. Pärast seda ta enam küsimustele ei vastanud.

Daniil Männik väidab, et ta ongi Daniil Männik.
Daniil Männik väidab, et ta ongi Daniil Männik. Foto: Kuvatõmmis

Riigikantselei strateegilise kommunikatsiooni nõunik Siim Kumpas lausus, et pani Postimehe artiklis olnud ning Propastopi vabatahtlike kogutud tõendid kokku ning esitas need Facebookile eelmise nädala lõpus. «Vestlesin Facebooki kontaktisikuga telefonitsi üle, et rõhutada, kui oluliselt me seda teemat võtame. Meie huvi oli saada selgus, kas tegemist on valekontodega. Ja kui need on valekontod, siis huvitab meid ka lisainfo nende loojate kohta,» ütles Kumpas.

Kumpas kinnitas, et riigikantseleile oli tegemist esmakordse võimalusega proovida järele, kuidas sotsiaalmeediagigandi Facebookiga suhtluskanal valimiseelsel ajal töötab. «Hetkel küll tundub, et meie asju võetakse tõsiselt.»

Sada kahtlast profiili

Kumpase kolleeg riigikantseleist Martin Jaško lausus, et Estonersi grupi ja selle administraatorite lugu on valimiseelses mõjutuskampaanias pelgalt jäämäe veepealne osa. «Propastopi vabatahtlikud on praeguseks identifitseerinud umbes sada profiili, millel on libakonto tunnused. Lisaks näeme mitmeid kahtlaste administraatoritega, ent mitteaktiivseid gruppe. Monitoorime neid pidevalt, et näha, kas nad ärkavad ühel hetkel elule,» rääkis Jaško.

Siim Kumpas ütles, et Postimehe avalikustatud Estonersi juhtum ei tähenda valimistesse sekkumise ohu kasvamist, vaid teada olnud ohu realiseerumist. «Nad avasid enda kaardid. Ühte nurka – libakontode kasutamine – nüüd teame ja oskame edaspidi olla eriti tähelepanelikud. See aga ei tähenda, et nad ei võiks proovida ka mõne järgmise nurga alt.»

Ehkki arvukalt Estonersiga seotud valekontosid on tänaseks suletud, jätkab grupp tegevust ning lähipäevil on kerkinud administraatoriteks täiesti uued näod ja nimed, mis on aga samasuguste võltskonto tundemärkidega kui eelmisedki. Gruppi ennast Facebook siiani sulgenud ei ole, kuna sellise grupi olemasolu – erinevat libakontode loomisest – ei lähe kasutustingimustega otseselt vastuollu.

Estoners 
Estoners Foto: Kuvatõmmis

Kaitsepolitsei saab toimuvat vaid eemalt jälgida, sest kui isegi valekontode taha peituvad Kremli-meelsed trollid, siis ei käitu nad otseselt seadusvastaselt. «Seda peab väljendusvabadusena taluma,» kostab kapo pressiesindaja Harrys Puusepp. Tema sõnutsi aitabki eelkõige selliste kanalite avalikustamine ajakirjanduses.

Facebooki kõneisik lausus Postimehele, et kõnealuse grupi uurimine veel käib ning uurimise käigu kohta antakse lisainfot niipea kui võimalik.

«Meie standardid seavad piiri, mis on ja mis ei ole Facebookis lubatud. Kui inimesed näevad midagi, mis nende meelest rikub reegleid, saavad nad sellest meile teatada. Kontrollime kõiki selliseid kaebuseid hoolikalt ning kui tuvastame reeglite rikkumise, reageerime. Oleme võltskontode avastamisel ja blokeerimisel ning koordineeritud ebaehtsa käitumisega võitlemises muutunud paremaks,» teatas kõneisik.

Võltsid kasutajad Facebookis

Facebook on pärast Postimehes avaldatud artiklit eemaldanud keskkonnast vähemalt 15 kasutajat:
Marten Järv, Kevin Lepik, Ivan Vasiliev, Oksana Söderholm, Oskar Kallas, Daniel Kaasik, Juri Vilberg, Markus Strong, Emma Kuus, Jaan Tuli, Erkki Rätsep, Markus Kalda, Darja Kask, Erkki Rätsep ja Jaan Tuli.

Vähemalt 14 Estonersi grupiga seotud liiget paistavad olevat võltsid:
Daniil Männik, Marek Lazarev, Oskar Saarmann, Elena Sagura, Rasmus Tamm, Sandra Luik, Arina Soosaar, Roman Mihhailov, Miguel Peterson, Lauri Esko, Caroline Armstrong, Desiree Chandler, Andres Port ja Veronica Kitt.

Kommentaarid (49)
Copy
Tagasi üles