Trollid manipuleerisid ka päevalehe arvamusrubriigis (89)

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trollid kommenteerivad poliitikute postitusi ja uudiseid, laigivad EKRE-t ja smugeldavad valenimede alt arvamuslugusid ajakirjandusse. Kõik märgid viitavad EKRE noorteühenduse liikmetele.
Trollid kommenteerivad poliitikute postitusi ja uudiseid, laigivad EKRE-t ja smugeldavad valenimede alt arvamuslugusid ajakirjandusse. Kõik märgid viitavad EKRE noorteühenduse liikmetele. Foto: Pm

Sotsiaalmeedia kommentaariumites avaldavad arvamust kümned valenimega tegelased, kellest kahel õnnestus saada arvamuspinda isegi Eesti Päevalehes. Märgid viitavad, et valekontodega on seotud EKRE noorteühendus Sinine Äratus.

Mullu juunis kirjutas Eesti Päevalehe arvamustoimetusele kaastöö Bert Valter, kes nimetas end Tartu Ülikooli riigiteaduste üliõpilaseks. Bert analüüsis kirjatükis EKRE maailmavaadet ning seda, kuidas talle näib, et teised parteid on nõus EKREga koalitsiooni moodustama.

Kuvatõmmis Eesti Päevalehe arvamusportaalist.
Kuvatõmmis Eesti Päevalehe arvamusportaalist. Foto: Ekraanitõmmis

Mõni kuu hiljem avaldas Eesti Päevalehes sarnasel teemal arvamust sarnase nimega Tartu Ülikooli humanitaartudeng Kert Valter.

«Sotsid tahaksid luua EKRE asemel pärisfašistliku partei, et ise võimule pääseda,» analüüsis üliõpilane. «EKRE välistamine (valitsuse liikmena – M. L.) tähendab ühe väga olulise osa ühiskonnaliikmete häälte allasurumist ja selle tagajärjed võivad viia hoopistükkis EKRE-st palju äärmuslikuma erakonna tekkeni,» jätkas ta.

Kuvatõmmis Eesti Päevalehe arvamusportaalist.
Kuvatõmmis Eesti Päevalehe arvamusportaalist. Foto: Ekraanitõmmis

Valterid on väljamõeldud tegelased. Ülikoolis pole sellenimelisi õppinud.

«Väga kahetsusväärne, kui keegi, kes ülikoolis ei õpi, nimetab end meie üliõpilaseks,» sõnas Tartu Ülikooli pressiesindaja Made Laas.

Kui sotsiaalmeedia välja arvata, ei viita selliste inimeste olemasolule miski. Ka Eesti Päevaleht tunnistas viga ning võttis artiklid eile maha.

«Kirjad tulid autorite nimedega sarnastelt Gmaili kontodelt,» selgitas Eesti Päevalehe arvamustoimetuse juhataja Alo Raun. «Võimalik, et tegu on osaga laiemast meediaga manipuleerimise trendist.»

Raun lubas teha juhtumist omad järeldused. «Eks peame tõhustama autorite isikute taustakontrolli,» ütles ta.

Pärast seda, kui Postimehe ajakirjanik oli helistanud läbi Sinise Äratuse juhatuse liikmed, ilmus temagi Facebooki seinale kommentaar varikontolt Allaher Monter. «Edu uurimusel, ajakirjanik!» kirjutas valekonto taha peituv isik.

Seos Sinise Äratusega kõigil libakontodel

Bert Valteril on ka Facebooki konto ning tema sõbralistist leiab pea kõik Sinise Äratuse juhatuse liikmed. Tema postitusi laigivad ning temaga koos arutlevad maailmas toimuva üle vaid varikontod või Sinise Äratuse lihtliikmed ja juhatus. Koos jagatakse sarnaseid sisenalju ja poliitilisi meeme. Suhted on igati familiaarsed.

Teisi varikontosid leiab Berdi sõbralistist palju. Näiteks Berdi ja Kerdiga perekonnanime jagav Kertu (kelle kasutaja kadus Facebookist artikli kirjutamise ajal) armastas kommenteerida Postimehe poliitteemalisi artikleid, vaielda kommentaariumides liberaalsete vaadetega kaaskodanikega ning kiita EKRE poliitikute arvamusavaldusi.

«See oli väga hea, respeccc,» kommenteeris ta Martin Helme postituse all. «Ma ei tea, kas nutta või naerda selle lolli jutu peale,» ütles ta 68 meeldimist saanud kommentaaris, mille kirjutas Marju Lauristini (SDE) arvamusavalduse kohta Postimehes.

Trollid sotsiaalmeedias 
Trollid sotsiaalmeedias Foto: Ekraanitõmmis

Nii nagu Berti või Kerti, ei ole ka Kertut olemas. Samamoodi pole olemas üsna samasuguse käekirjaga Jaak Kivi. Kivi kommenteerib hoolega näiteks tuntud sotsiaaldemokraatide või ministeeriumite postitusi. Kritiseerib Eesti poliitikat ning jagab meeme, mida laigivad taas enamasti vaid Sinise Äratuse liikmed või varikontod.

Sarnaseid varikonto tunnustega tegelasi leiab kümneid.

Nii mõnegi kahtlase konto tegevust uurides leiab hulga meeldimisi EKRE või EKREga seotud postitustele.
Nii mõnegi kahtlase konto tegevust uurides leiab hulga meeldimisi EKRE või EKREga seotud postitustele. Foto: Ekraanitõmmis

Osa neist ei varjagi, et on varikontod. Näiteks Jürgen Goldberg, Meelis Rügaberg, Rey Mcsriff või Sulev Šnitsel. Teised, nagu Jüri Kivi või eelnimetatud Valterid, üritavad endast jätta mulje kui reaalsetest inimestest, kasutades selleks näiteks Google’ist võetud profiilipilte.

«Nende kontode taga on lihtsasti mõjutatavad noored,» ütles Postimehele allikas, kes väidab end olevat kursis Sinise Äratuse sisevestlustega. «Näiteks Jaak Kivi on Sinise Äratuse inside joke. Nii-öelda s*tapostitamise konto.»

Edu uurimusel, ajakirjanik!

Sinise Äratuse asutaja ja EKREga Tartu piirkonnas riigikokku kandideeriv Ruuben Kaalep keeldus küsimustele vastamast.

«Kui ma isegi midagi teaks, kas see oleks loogiline, et ma seda teile räägiks?» küsis ta. «Mina seda teemat ei kommenteeri.»

Väga aktiivne on valekontodega suhtlemisel näiteks Sinise Äratuse juhatuse liige Fedor Stomakhin. «Ma ei tunne neid inimesi, nad on mind lihtsalt sõbralisti lisanud,» väitis Stomakhin oma tundmatute sõprade kohta.

«Nad on minu hinnangul nii-öelda meemikontod,» ütles kolmas Sinise Äratuse juhatuse liige Lenno Pärnoja. Tema arvates teevad sarnase maailmavaatega noored lihtsalt nalja.

Sisenaljad ja natsionaalbolševike meemid. Sinise Äratuse liikmetel ja trollidel on ka sarnane huumorimeel.
Sisenaljad ja natsionaalbolševike meemid. Sinise Äratuse liikmetel ja trollidel on ka sarnane huumorimeel. Foto: Ekraanitõmmis

«Ma lihtsalt suhtlen nendega internetis. Ma ei tea, kes nad on. Ma saan üht või teist inimesest kahtlustada, aga me ei tea, kes nad on,» rõhutas ta.

Küsimusele, miks sellised kasutajad lävivad just Sinise Äratuse juhatuse liikmetega, ei osanud Pärnoja vastata. Tema tahaks uskuda, et Sinise Äratuse juhatus pole nende kontode tegemistega seotud.

Pärast seda, kui Postimehe ajakirjanik oli helistanud läbi Sinise Äratuse juhatuse liikmed, ilmus temagi Facebooki seinale kommentaar varikontolt Allaher Monter.

«Edu uurimusel, ajakirjanik!» kirjutas valekonto taha peituv isik.

Troll soovib ajakirjanikule edu hetkel, mil ainsad inimesed, kes artikli kirjutamisest teadsid, olid Sinise Äratuse liikmed. Postitus kustutati sisuliselt kohe, kui see postitati. Konto tunnused (meeldimised, huumorimeel, sõbrad) on sarnased kümnete teiste libakontodega.
Troll soovib ajakirjanikule edu hetkel, mil ainsad inimesed, kes artikli kirjutamisest teadsid, olid Sinise Äratuse liikmed. Postitus kustutati sisuliselt kohe, kui see postitati. Konto tunnused (meeldimised, huumorimeel, sõbrad) on sarnased kümnete teiste libakontodega. Foto: Kuvatõmmis

Tartu Ülikooli semiootika vanemteadur Andreas Ventsel tõdes, et varikonto alt postitavate trollijate eesmärk on enamasti lihtne: võimendada negatiivset arvamust oponentide ja nende ideede kohta ning näidata, et sellisel suhtumisel on tegelikkusest laiem kõlapind. Samuti võimendada positiivset kõlapinda endale sobilike arvamuste kohta.

«Nii selgubki valimistel, et ootus ei vasta tegelikkusele,» muigas ta.

«Välismaal on sellist käitumist päris palju uuritud ning täheldatud. Eesti erakondade tasemel pole see võib-olla isegi nii palju silma jäänud, kuid kindlasti esineb seda siingi,» rääkis ta.

Vanemteaduri sõnul võib säärane tegevus olla küll organiseeritud, kuid leidub neidki näiteid, kus mõni inimene on iseseisvalt avaliku arvamusega manipuleerima hakanud.

Trollid pidasid omavahel sotsiaalmeedias ka nö arutelusid, milles osalevad ka aktiivselt Sinise Äratuse juhatuse liikmed.
Trollid pidasid omavahel sotsiaalmeedias ka nö arutelusid, milles osalevad ka aktiivselt Sinise Äratuse juhatuse liikmed. Foto: Ekraanitõmmis
Kommentaarid (89)
Copy
Tagasi üles