Sinise Äratuse esimees Ruuben Kaalep tunnistab sotsiaalmeedias trollimist: mina olengi Bert Valter (80)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruuben Kaalep
Ruuben Kaalep Foto: Sille Annuk

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna noorteorganisatsiooni Sinine Äratus juht Ruuben Kaalep tunnistas, et nad tegelevad teadlikult sotsiaalmeedias valenimede alt trollimisega. 

Postimees kirjutas tänases lehes, et sotsiaalmeedia kommentaariumites avaldavad arvamust kümned valenimega tegelased, kellest kahel õnnestus saada arvamuspinda isegi Eesti Päevalehes.

Täna tunnistas EKRE noorteorganisatsiooni juht Ruuben Kaalep, et valenimede alt sotsiaalmeedias trollimisega on seotud EKRE noorteühendus Sinine Äratus. Ta tunnistas, et tema saatis Bert Valteri nime all Eesti Päevalehele arvamusartikli, mis ka veebis avaldati. 

«Vastuseks Postimehes kolmapäeval ilmunud artiklile «Trollid manipuleerisid ka päevalehe arvamusrubriigis» teatan, et mina olen Bert Valter,» kirjutas noorpoliitik Kaalep. 

Mullu juunis kirjutas Ruuben Kaalep Eesti Päevalehe arvamustoimetusele kaastöö. Ta esitas end Bert Valterina. Bert analüüsis kirjatükis EKRE maailmavaadet ning seda, kuidas talle näib, et teised parteid on nõus EKREga koalitsiooni moodustama.

Postimees avastas taolisi varikontosid veelgi ning paljud neist armastavad vaielda kommentaariumides liberaalsete vaadetega kaaskodanikega ning kiita EKRE poliitikute arvamusavaldusi.

Kaalepi hinnangul pole selles midagi taunimisväärset. «See on iidne tava, mis on netiajastul taas päevakorda kerkinud,» ütles Kaalep.

«Sellega ei väida ma sugugi, et Sinisel Äratusel, EKREl ja rahvusmeelsete ringkondade nooremal põlvkonnal puudub suurem strateegia infooperatsioonideks sotsiaalmeedias,» kirjutas Kaalep ja lisas, et operatsioon ei saa see olema midagi lihtsakoelist. 

Kaalep märkis, et EKRE ja Sinine Äratus korraldasid ka 2017. aasta kohalike valimiste eel sotsiaalmeedias meemikampaania ning see oli kõigest harjutus millekski suuremaks. 

Mart Helme kiidab heaks

Täna hommikul eitas Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Mart Helme absoluutselt erakonna seotust Bert Valteri ja teiste varikontodega. «Kust te võtate seda? Kus on tõestus? Kui keegi on teile seda kinnitanud, siis kes ja mis alusel? See on sopalugu,» ütles Helme, lisades, et libakontode sidumine EKREga on täielik laim.

Kuuldes, et varikontode taga on EKRE noorteorganisatsioon, ütles Helme, et temal pole sellega midagi pistmist. «Meil ei ole totalitaarne ühiskond ja erakond. Mina ei pea teadma, mis nad teevad või ei tee,» ütles Helme.

Erakonna noorliikmetele, kes lubasid ka tulevikus avalikkusega manipuleerida, Helmel etteheiteid polnud, tema hinnangul on infooperatsioonid vajalikud. «Mina ei näe selles midagi taunitavat ja kriminaalset. See kõik on vastukaaluks peavoolumeedia infooperatsioonile, mis käib,» ütles ta. 

Tema sõnul on Facebook täis libakontosid, kes postitavad lille- ja kassipilte ja selles pole midagi halba. «Seal toimub oma elu, mis ei allu minu kontrollile ega ka minu erakonna kontrollile ja need libakontod on Facebooki tsensuuri pärast tekkinud,» ütles ta.

«Kui inimene avaldab ühtemoodi arvamust kolme erineva konto alt Facebookis, miks see halb on?» ütles Helme.

Internetitroll on anonüümselt tegutsev füüsiline isik, kes teeb poliitilistel või majandusliku kasu saamise eesmärkidel või isiklikel motiividel onlain-kogukondades (näiteks arutelufoorumites, jututubades või blogides) kuritahtlikke šokeerivaid avaldusi, õhutab tülisid ja vihkamist, kruvib üles pingeid, propageerib rassismi või šovinismi vms.

Internetitrolli tüüpilised tunnused

  • anonüümne tegutsemine;
  • immuunsus kriitikale ja loogilistele argumentidele: internetitrolliga ei ole võimalik mõistlikku juttu ajada;
  • kaastunde puudumine: internetitrollide üheks töövahendiks on teiste inimeste tunnetel trampimine;
  • sotsiaalse vastutuse puudumine;
  • viisakuse puudumine;
  • rünnaku suunamine alati konkreetse inimese vastu, kasutades argumentum ad hominem'i.
  • oma kinnisidee pealesurumine;
  • energilisuse kasv, kui püüda internetitrolli solvata või ise vihale minna;
  • väitluses alati viimase sõna taotlemine.

Allikas: wikipedia.com

Kommentaarid (80)
Copy
Tagasi üles