Samast soost partnerile elamisloa andmist arutab riigikohtu üldkogu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtusaal.
Kohtusaal. Foto: Sille Annuk

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium otsustas anda Eesti kodaniku samasoolisele kooselupartnerile elamisloa andmise juhtumi arutamiseks riigikohtu üldkogule.

Möödunud aasta septembris tunnistas Tallinna ringkonnakohus välismaalaste seaduse põhiseadusega vastuolus olevaks osas, milles see ei näe ette õiguslikku alust tähtajalise elamisloa andmiseks Eesti kodaniku samast soost registreeritud kooselupartnerile Eestis perekonnaelu elamiseks.

Kohus tunnistas põhiseadusega vastuolus olevaks ka siseministri määruse, mis puudutab tähtajalise elamisloa andmist ning ja selle pikendamist selles osas, mis ei võimalda Eesti kodaniku samast soost registreeritud kooselupartneril esitada tähtajalise elamisloa taotlemisel abielu sõlmimist tõendava dokumendi asemel tõendit kooselu registreerimise kohta.

Ringkonnakohus edastas oma otsused kohtuasjades nendes kahes kohtuasjas riigikohtule põhiseaduslikkuse järelevalve kohtumenetluse läbiviimiseks. Riigikohus liitis taotlused ühte menetlusse.

Kohtuasja arutanud riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium otsustas reedel anda kohtuasi põhiseaduslikkuse järelevalve kohtumenetluse seaduse alusel lahendamiseks riigikohtu üldkogule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles