Põhja-Iirimaa autopommiplahvatuses kahtlustatakse nelja IRAga seotud meest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Iirimaal aset leidnud autopommiplahvatuse sündmuspaik.
Põhja-Iirimaal aset leidnud autopommiplahvatuse sündmuspaik. Foto: CLODAGH KILCOYNE / REUTERS/Scanpix

Põhja-Iirimaal Londonderrys võeti vahi alla neli meest, keda kahtlustatakse laupäevase autopommiplahvatuse sooritamises, vahendab Deutsche Welle.

Mehed vanuses 34 ja 42 aastat võeti vahi alla eile hilisõhtul, paar tundi pärast seda, kui arreteeriti kaks 20ndates meest.

Laupäevases autopommiplahvatuses keegi viga ei saanud, kuid selle tõttu hävines kohaliku kohtumaja ette pargitud sõiduk.

«Õnneks keegi plahvatuses ei hukkunud, kuid see oli selge katse selle kogukonna inimesi tappa,» ütles politsei esindaja Mark Hamilton.

Ametivõimude sõnul hoiatati neid autopommi eest, kui nad kontrollisid üht kahtlast sõidukit teises linnaosas. Hoiatuskõne saabus Inglismaalt. «Praegu tundub, et kasutatud sõiduk oli ärandatud kullerilt Quarry Streeti piirkonnas veidi enne plahvatust,» ütles Hamilton, kelle sõnul oli pomm väga ebastabiilne.

Londonderry linn oli kord Iiri rahvuslaste ja unionistide vahelise võitluse kese. Rahvuslased soovivad Iirimaa ja Põhja-Iirimaa liitmist ning unionistid tahavad olla osa Suurbritanniast. Iiri rahvuslaste poolel juhtis võitlust Iiri Vabariiklik Armee (IRA).

Kuigi IRA nõustus 1998. aastal suure reede leppega Suurbritannia-vastased rünnakud lõpetama, on organisatsiooni rakukesed siiani aktiivsed.

Politsei sõnul on rünnaku korraldamises peamine kahtlusalune rühmitus nimega Uus-IRA.

Pinged Põhja-Iirimaal on kasvanud tänu Suurbritannia plaanile lahkuda Euroopa Liidust, mis võib tähendada kõva piiri Iirimaa ja Põhja-Iirimaa vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles