Oxfam: maailma 26 rikkaima vara võrdub inimkonna vaeseima poole omaga (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeff Bezos
Jeff Bezos Foto: Phillip Faraone / AFP/Scanpix

Maailma 26 rikkama inimese varandus ühtekokku on nüüd sama suur kui inimkonna vaesema poole oma, teatas esmaspäeval heategevusorganisatsioon Oxfam, hoiatades, et kontrolli alt väljunud ebavõrdsus õhutab rahva viha ja ohustab demokraatiaid.

Organisatsiooni raporti kohaselt kasvas miljardäride varandus 2018. aastal koos arvestatuna iga päev 2,5 miljardi USA dollari võrra, mis teeb aastas kokku 12 protsenti.

Maailma 3,8 miljardi vaeseima inimese varandus aga kahanes mullu 11 protsenti.

Maailma jõukaima inimese, Amazoni tegevjuhi Jeff Bezose varandus kasvas mullu 112 miljardi dollari võrra, märkis Oxfam, lisades, et vaid üks protsent tema varast on võrdne kogu 105 miljoni elanikuga Etioopia tervishoiueelarvega. 

Oxfam nõudis valitsustelt maksutõuse ja hoiatas, et valitsused suurendavad ebavõrdsust, kärpides avaliku sektori rahastust. 

Oxfami raporti kohaselt saaks rikastelt 0,5 protsenti rohkem maksu kogudes muu mulgas koolitada 262 miljonit last, kes pole haridust saanud, ning osutada tervishoiuteenust, mis päästaks 3,3 miljoni inimese elu.  

Oxfami uus raport nägi päevavalgust enne Davosis algavat Maailma Majandusfoorumit, millel osalevad kolm maailma 26 kõige jõukamast inimesest. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles