Kaitseliit on üks valimiste kindel võitja (4)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseliitlased õppusel "Orkaan"
Kaitseliitlased õppusel "Orkaan" Foto: ANTS LIIGUS / PRNPM/EMF

Kaitseliit on eelolevate parlamendivalimiste üks kindel võitja, kuna kõik parlamenti pürgivad suuremad erakonnad lubavad oma valimisprogrammides seda vabatahtlikku sõjalist organisatsiooni arendada ja toetada ning ükskõik milliste valitsusliitude loomisel ei teki selle teema puhul eriarvamusi.

Kaitseliitu lubavad erinevate ettepanekute kaudu toetada, kaasajastada, väärtustada ja arendada Reformierakond, Keskerakond, Isamaa, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, Vabaerakond ja Eesti 200.

Reformierakond lubab kaasajastada Kaitseliidu varustust ja toetada selle üksuste tegevust piirialadel ning luua Kaitseliidu rannakaitsevõimekus. Keskerakond lubab senisest enam väärtustada vabatahtlike panust riigikaitsesse ning Eesti 200 soovib tagada head tingimused väljaõppeks ja Kaitseliidu tegevustes kaasalöömiseks.

Sotsiaaldemokraadid lubavad otsesõnu rohkem raha Kaitseliidu eelarvesse ning parandada selle kaudu organisatsiooni varustust ning tõsta Kaitseliidu personali palkasid, ka Isamaa lubab tagada Kaitseliidule riigikaitse arengukavas pandud ülesannete täitmiseks vajaliku eelarve ning luua organisatsiooni kaasates maakondadesse noorte kaitsetahte keskused.

EKRE lubab varustada Kaitseliidu võitlevad üksused kaitseväega samal tasemel ja vähendada bürokraatiat organisatsiooni juhtimisel ja eelarve kasutamisel. Vabaerakond seab eesmärgiks suurendada Kaitseliidu liikmete arvu ja ühtlustada organisatsiooni väljaõppe kaitseväe väljaõppe  põhimõtetega. See erakond lubab ka kohalike omavalitsuste ja Kaitseliidu koostöös hallata eluks vajalikku ressursse nagu kütus, joogivesi ja kuivained, et tagada elanike ellujäämine talvel kriisiolukorras vähemalt neljaks ööpäevaks.

Kaitseliit on kaitseministeeriumi valitsemisalas tegutsev vabatahtlik, sõjaväeliselt korraldatud, relvi valdav ja sõjaväeliste harjutustega tegelev organisatsioon. Kaitseliitu kuulub üle 16 000 liikme, koos Naiskodukaitse, Noorte Kotkaste ja Kodutütardega on organisatsioonis 26 000 vabatahtlikku. Sellel aastal saab Kaitseliit riigieelarvest ligi 35 miljonit eurot.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles