Itaalia populistid on Macroni kõri kallal (23)

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia siseminister Matteo Salvini (vasakul) televisioonis esinemas. Taustal Prantsusmaa president Emmanuel Macron.
Itaalia siseminister Matteo Salvini (vasakul) televisioonis esinemas. Taustal Prantsusmaa president Emmanuel Macron. Foto: Imago/ Italy Photo Press/Scanpix

Vana ütlus «Ainult Pariis on väärt Roomat, ainult Rooma on väärt Pariisi» on kõikuma pandud. Pärast seda, kui Itaaliat asus juhtima populistlik valitsus, on Itaalia ja Prantsusmaa korduvalt teravusi vahetanud. Prantsusmaa karikas sai täis, kui Itaalia valitsus pidas naaberriiki vastutavaks migrantide Euroopasse saabumise eest, mille taga olevat Prantsusmaa jätkuv Aafrika koloniseerimine.

Kaks Euroopa Majandusühenduse ja NATO asutajaliiget ning pikaaegset liitlast läksid riidu Itaalia asepeaministri ja valitsusse kuuluva Viie Tähe Liikumise (M5S) liidri Luigi Di Maio väljaütlemiste tõttu eelmisel pühapäeval. Prantsusmaa otsustas järgmisel päeval Itaalia suursaadiku vaibale kutsuda.

«Kui inimesed praegu [Aafrikast] lahkuvad, siis põhjuseks on Euroopa riigid, peamiselt Prantsusmaa, kes pole kunagi lõpetanud Aafrika riikide koloniseerimist,» väitis Di Maio.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles