Justiitsminister keelas Herman Simmi üleviimist avavanglasse (7)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Simm.
Herman Simm. Foto: Peeter Langovits / PM/Scanpic Baltics

Tartu vangla otsustas riigireetur Herman Simmi ümber paigutada kinnisest vanglast avavanglasse, kuid justiitsminister Urmas Reinsalu tunnistas selle otsuse kehtetuks.

Kuigi Tartu vangla otsustas Simmi liigutada avavanglasse kuu alguses, siis vabadusse ta reaalselt ei jõudnud - justiitsminister tühistas nädal pärast vangla otsust selle kehtutuks ning eelmisel suvel soovis Herman Simm ennetähtaegselt vanglast vabaneda ja ka siis toetas Simmi vabastamist Tartu vangla, kuid sellele oli vastu prokuratuur.

«Ta on üle kümne aasta tegelikult Eesti riiki reetnud, süsteemselt Vene riigi kasuks töötanud, tehes seda väga kõrges riigi usaldusametis ja üldpreventiivsetel kaalutlustel pidasin ma asjakohaseks blokeerida õiguslikult tema võimaldamine avavanglasse, mis oleks tähendanud seda, et ta oleks saanud päevasel ajal inimeste seas Tartu linnas ringi liikuda. Ta peab selle kohtu poolt määratud karistuse minu hinnangul lõpuni kinnises vanglas kandma,» ütles justiitsminister Urmas Reinsalu intervjuus «Aktuaalsele kaamerale

Tartu vangla otsustas Herman Simmi viia üle avavanglasse, kuna ta on olnud sõnakuulelik vang, kellel pole põgenemiskalduvusi ega ka distsiplinaarkaristusi ning tema suhtes puudub tugevdatud järelevalve vajadus ning avavanglas viibimine aitaks tal ennast ette valmistada eluks pärast vanglat. 

«Ei, kahtlemata ma ei arva, et ta võiks spioneerimiskuritegusi jätkata, kui ta vabaduses on. Aga justnimelt ühiskonna üldise õiglustunde seisukohalt ja sellisel üldpreventiivsel, kogu ühiskonnas võimaliku heidutamisena, kui keegi kaalub riiki reeta ka tulevikus. Nendes huvides peab see karistus olema maksimaalse iseloomuga,» ütles Reinsalu.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles