Ekströmi marss viis Vabadussõja radadele matkama

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekströmi marss ja näidislahing Kolga mõisas.
Ekströmi marss ja näidislahing Kolga mõisas. Foto: Aron Urb / EV100

Laupäeval, 26. jaanuaril toimus Lahemaal Ekströmi marss, mis on pühendatud Eestile Vabadussõjas appi tulnud soomlastele. Rahvamatkale anti start Kolga mõisa hoovis toimunud näidislahinguga.

Kolga mõisast alguse saanud Ekströmi marss on pühendatud major Martin Ekströmile, kelle nimi on Eesti Vabadussõja ajalukku läinud Valkla pealetungi, Hara dessandi ja Narva vabastamisega bolðevikelt 1919. aastal.

„Major Ekström tõi Eestisse esimesed Soome väed, kelle abi Vabadussõjas oli väga oodatud. Selle mehe auks kannabki tänane rahvamatk Ekströmi marsi nimetust,“ ütles Riigikantselei EV100suursündmuste juht Margus Kasterpalu. „Vabadussõja Viru rinde radadele viiv matk seob väga rahvalikult sportliku tegevuse ning võimaluse õppida meie riigi ajaloo kohta,“ mäkris ta.

Vabadussõja 100. aastapäevale pühendatud matkal on 7, 14 ja 30 km pikkused ringmarsruudid, mis algavad ja lõpevad Kolga mõisas. Matka alguse märguandeks on Frontline Eesti näidislahing, kus osalevad ka Soome ratsaväerügemendi esindajad vanades Soome vormides. 

Sündmuspäeva peakorraldaja Erki Vaikre sõnul toimub teadaolevalt Euroopa suurimal kodanikualgatuse korras läbiviidaval rahvamatkmatkal põnevaid tegevusi nii matkarajal kui ka Kolga mõisa juures.

Mõisas näidati Lennart Meri dokumentaalfilme, toimusid erinevad õpitoad ja näitused ning avatud olid kohvikud ja Kolga muuseum. Rajale minnes ootas Kolga jõe ääres saunaveok kuuma leiliga, vaatetornist sai uudistada ka Viru raba ning kohvikbussis keha kinnitada.

Vaikre sõnul sel rahvamatkal võitjaid välja ei kuulutata. Küll aga antakse auhind parimale 100 aasta taguses riietuses matkajale ning matkarajal tehtud parimale endlipildi autorile. Kõik matka läbinud said vastava tunnistuse.

Meeleolukat pildialeriid vaata SIIT

2019. aastal on Eesti Vabariik 100 programm pühendatud Vabadussõja 100. aastapäevale. Lisainfo toimuvate sündmuste kohta leiab www.EV100.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles