Sangaste vabastamise 100. aastapäev saabub ühes „Wabadusega“

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade soomusrongi sisemusse.
Vaade soomusrongi sisemusse. Foto: Foto: Nele Tammeaid / EV100

Esmaspäevast, 28. jaanuarist peatub Sangaste raudteejaamas Vabadussõja 100. aastapäevale pühendatud soomusrong nr 7 „Wabadus“. Tsirguliina alevikus tervitatakse soomusrong-näitust piduliku tseremooniaga. 2019. aastal on EV100 programm pühendatud Vabadussõja 100. aastapäevale.

„Täna sada aastat tagasi vabastati Eesti Vabadussõjas Sangaste raudteejaam, mille meenutamiseks jõuab täna samasse vaksalisse Vabadussõja üks olulisemaid sümboleid,“ sõnas Riigikantselei EV100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu.

Soomusrong peatub Tsirguliina alevikus Sangaste raudteejaamas 28. – 30. jaanuarini. Soomusrong-näitus on kõigile külastajatele avatud iga päev kell 11–18, toimuvad tasuta giidituurid.

Valga asevallavanem Kalmer Sarve sõnul tulevad soomusrongi tervitama ka ümberkaudsete koolide õpilased, kellele see on hea võimalus tutvuda Eesti Vabadussõja ajalooga. „Soomusrong-näituse saabumine Tsirguliina alevikku aitab siinsetel inimestel mõista oma kodukandi seotust sada aastat tagasi toimunud võitlusega Eesti vabaduse nimel,” selgitas Sarv.

Veebruarist suundub soomusrong „Wabadus“ mööda ülejäänud raudteid üle-eestilisele tuurile, mis kestab 2019. aasta lõpuni.

Soomusrong nr 7 „Wabadus“ valmis Eesti Vabariik 100 korraldustoimkonna, Sõjamuuseumi ja Operaili koostöös. Soomusrongi ja -auto liikumisse Wabaduse teekonnal annavad oma panuse Eesti Raudtee, Kaitseliit, USS, kohalikud omavalitsused ja mitmed muuseumid. Vabadussõja ajalugu tutvustava näituse on koostanud Eesti Sõjamuuseum.

Vabadussõja 100. aastapäeva meenutamiseks toimub 2019. aastal sündmuste sari „Wabaduse teekond“. Lisainfo Vabadussõja lahinguteel toimuvate sündmuste kohta leiab www.EV100.ee

Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamise periood kestab kuni 2020. aasta 2. veebruarini, kui möödub 100 aastat Tartu rahulepingu sõlmimisest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles