Riigikontrolör soovitas omavalitsustel moodustada lehtede juurde kolleegiumid (1)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige Enn Meri ja riigikontrolör Janar Holm andsid täna ametivande.
Riigikogu liige Enn Meri ja riigikontrolör Janar Holm andsid täna ametivande. Foto: Sander Ilvest

Riigikontrolör Janar Holm sõnas riigikogu liikmete arupärimisele vastates, et omavalitsused võiksid oma infolehtede juurde moodustada sõltumatus ja tasakaalustatud kolleegiumid.

Riigikogu liikmed esitasid riigikontrolörile arupärimise omavalitsuste infotegevuse kohta valimiseelsel ajal ning küsisid konkreetsed soovitusi, et vältida avaliku raha kuritarvitamist poliitilistes erahuvides ja milline on omavalitsuste valmisolek neid meetmeid kiirelt kasutada, edastas riigikogu pressiesindaja.

Kõige enam erapooletuse põhimõtteid rikkuvaid artikleid (48) ilmus 2017. aastal Tallinna väljaantavas ajalehes Stolitsa. 

«Peamine on, et omavalitsused ise mõtleksid riskide maandamisele ja et mängureeglid lepitaks kokku kohapeal. Näiteks on ühe n-ö enesekontrolli võimalusena meie auditis soovitatud moodustada infolehtede juurde sõltumatu ja tasakaalustatud kolleegium, kes reeglite täitmist teatud korrapärasusega hindaks,» ütles Holm.

Ta lisas, et seda võimalust kasutatakse tegelikult omavalitsustes mitmel pool juba praegu. 

Holmi sõnul on oma häiritust munitsipaalväljaannete ja erameedia konkureerimise üle reklaamituru kontekstis väljendanud ka Eesti Ajalehtede Liit.

Riigikontrolli auditi käigus selgus, et 2017. aastal müüdi reklaami umbes pooltes valdade ja linnade infolehtedes, kuid nende reklaamitulud olid siiski pigem väikesed, jäädes enamasti ühe lehenumbri kohta 100 euro piiridesse.

Holmi sõnul ei ole riigikontroll auditis käsitlenud pealinna spetsiifilisi teavituskulusid Tallinna Televisioonis ega PBK-st saadete tellimise vastavust julgeolekupoliitiliste huvidega. «Nagu ma ka varem rõhutasin, on riigikontrolli teemaks avaliku raha võimalik kasutamine erahuvides. Ja põhimõte, et avalikku raha saab kasutada üksnes avalikes huvides, kehtib sõltumata omavalitsusest ja tegevuse valdkonnast,» märkis Holm. 

Holm rõhutas, et iga omavalitsus peaks riskide maandamiseks looma oma reeglistiku, mille sisustamiseks oleme auditis toonud välja ka praktilisi ideid. «Usun, et ühiskonna, ajakirjanduse ja ka poliitikute tähelepanu probleemile on kõige mõistlikum viis, kuidas poliitilist kultuuri selles küsimuses kujundada,» ütles Holm.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles