Ekrelase välireklaam oleks lubatud, kui ta oleks keskerakondlane (16)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alguses arvasid politseinikud, et selline reklaam on lubatud, sest sellel pole kandidaadi numbrit ega üleskutset tema poolt hääletada. Hiljem selgus, et siiski mitte.
Alguses arvasid politseinikud, et selline reklaam on lubatud, sest sellel pole kandidaadi numbrit ega üleskutset tema poolt hääletada. Hiljem selgus, et siiski mitte. Foto: Tairo Lutter

Kuigi politseiametnikud ütlesid eelmisel kolmapäeval, et EKRE nimekirjas riigikogusse kandideeriva Urmas Simoni haagise reklaam on seaduspärane, pidi ta selle segase seaduse tõttu eemaldama. 

 «See oli minu viga. Ma arvasin alguses, et ta on keskerakondlane,» ütles politsei- ja piirivalveameti (PPA) valimiste ekspert Siiri Pars.

Viga tuli sellest, et Pars hindas Tallinnas Vesivärava ja Vilmsi tänava ristmikule toodud pilti haagisel esmalt mobiiltelefoni ekraanilt. Talle tundus väikese ekraani pealt, et Simon kandideerib Keskerakonna ridades ja plakatile kirjutatud «Õiglase õigussüsteemi eest» on Keskerakonna tunnuslause «Õiglane riik kõigile» väike modifikatsioon.

Sel juhul oleks kõik olnud seadustega kooskõlas, sest riigikohus otsustas kaks aastat tagasi Artur Talviku kaebust arutades, et kutsetegevuses kasutusel olevat sõiduautot, mis on tähistatud nime, kontaktandmete või kaubamärgiga, ei saa kehtiva seaduse kohaselt käsitleda poliitilise välireklaamina.

«Ja nii võib ka erakonna tunnuslause kui erakonna kaubamärgi osa olla välireklaami keelu ajal haagiste ja autode peal, aga oma valimisprogrammi seal väljendada ei tohi,» selgitas Pars.

Kuid Urmas Simoni koduerakonna EKRE tunnuslause pole «Õiglane riik kõigile», vaid «Eesti eest». Seega ei saa Keskerakonna tunnuslauset ekrelase reklaamplakatil käsitleda erakonna tunnuslausena, vaid kandidaadi isikliku valimisprogrammina, selgitas PPA valimiste ekspert Siiri Pars.

Keskerakonna tunnuslauset ekrelase reklaamplakatil ei saa käsitleda erakonna tunnuslausena, vaid kandidaadi isikliku valimisprogrammina.

Kui Pars hiljem mõistis, et Simon kandideerib hoopis EKRE ridades, käskis ta reklaami eemaldada. Kui pildil oleks olnud Jüri Ratas või Simon oleks kuulunud Keskerakonna ridadesse, oleks kõik seaduspärane. 

Parem tulevik või parem peaminister

Pars tunnistas, et segadust on välireklaami keelu ajal palju. Näiteks Reformierakond paigaldas erakonnabussile kaks suurt loosungit: «Parem tulevik» ja «Parem peaminister». Politsei otsustas, et seadusega on kooskõlas vaid esimene.

Parsi sõnul on asi selles, et kui «parem tulevik» on erakonna tunnuslause ning seega lubatud, siis sõnad «parem peaminister» on PPA hinnangul valimisüleskutse.

Riigikohtu lahendist tulenev õigus teha reklaami sõidukitel nii, et see seaduse silmis ei olegi reklaam, tekitas Parsi sõnul olukorra, kus poliitikud, kes oma kutsetöös muidu autot ei kasuta, on hakanud «tööauto» ettekäändel sõidukeid reklaamiks rentima.

«See pole normaalne olukord. Minu hinnang sellele seadusele on nii negatiivne, kui vähegi olla saab,» ütles Pars.

Poliitilise välireklaami keelu võimalikest rikkumistest on PPA saanud nädalaga kuus rikkumisteadet ja ligi 40 selgitustaotlust. 2015. aasta riigikogu valimiste poliitilise välireklaami keelu esimesel nädalal sai politsei 22 rikkumisteadet ning selgitustaotlust, mille põhjal alustati kaks väärteomenetlust.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles