Millest algab hea heli sinu kodus?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akustilised paneelid väevad välja nagu hoolikalt valitud sisekujundusdetailid.
Akustilised paneelid väevad välja nagu hoolikalt valitud sisekujundusdetailid. Foto: Paul Lõiv

Oled just uue kodu soetanud ja avastad pettumusega, et elutuba on ebameeldiva kõlaga? Kabinetis pole mitte rahu ja vaikus, vaid häiriv kaja? Arter uuris spetsialistilt, kes selle probleemiga oma töös pidevalt kokku põrkab, kas akustikasse tasub raha panna.

Mõnikord saab kehv ruumikõla alguse sisekujundajast, kes ei taha oma visioonis järeleandmisi teha, või siis ei oska eluaseme omanik ise sellele kohe tähelepanu pöörata. Eluruumi planeerides kipuvad akustikaga seonduvad probleemid tagaplaanile jääma. Siiski oleks hea juba ruumi kavandades arvestada selle akustikaga. Head akustikat pole vaja ainult hea helisüsteemi nautimiseks. Õige akustika ja järelkõla teeb ruumi hubaseks ning selles ruumis rääkida ja üldse seal viibida on tunduvalt mugavam. Pika järelkajaga ruumid on väsitavad ja ebameeldivad.

Nüüd tulebki mängu termin järelkõla, suupärasemalt ruumi kaja. Kindlasti olete tähele pannud, milline kaja on aulades, suurtes saalides ja kirikutes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles