Wabaduse teekond tähistab Paju lahingu 100. aastapäeva

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aron Urb / EV100

Kolmapäeval, 31. jaanuaril möödub 100 aastat võidukast Paju lahingust Eesti Vabadussõjas. Sajanditaguseid sündmusi meenutatakse mälestushetkede, soomusrongi saabumisega Valga raudteejaama ning Wabaduse peoga, mille peaesineja on ansambel Metsatöll.

„Soomusrongi teekond kunagisel Vabadussõja lahinguteel on jõudnud jaanuarikuu viimasesse peatuspaika Valga raudteejaamas,“ sõnas Riigikantselei EV100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu.

Alates veebruarist suundub soomusrong-näitus tuurile mööda ülejäänuid Eesti raudteid ning on teel kuni 2019. aasta lõpuni.

Valga vallavanem Margus Lepiku sõnul on suur au ajaloole tagasi mõelda ja tõdeda, et üks olulisemaid Eesti Vabadussõja lahinguid toimus just Valga lähedal. „Sajand tagasi kätte võidetud vabadust tuleb hoida ja tähistada. Selleks toimubki täna Valgas suur Wabaduse pidu. Hommikul toimuvad mälestushetked, kus osalevad ka Eesti Vabariigi president ning Eesti kaitseminister koos oma Soome ametivennaga. Kell 14 tervitatakse raudteejaamas soomusrongi, õhtu lõpetab Metsatöllu kontsert ja ilutulestik,“ tutvustas Lepin päeva kulgu.

31. jaanuaril toimuvad mälestustseremooniad Valga Jaani kiriku juures, Paju mõisas ja Paju lahingu mälestussamba juures. Valga raudteejaamas etendatakse näidislahing, pakutakse sõdurisuppi, avatakse muuseumituba ning toimub ajalooliste ja kaasaegsete relvade näitus. Muusikaliste etteastetega esinevad Eesti Kaitseväe orkester ja ansambel Metsatöll. Täpsema päevakava leiab SIIT.

Soomusrong nr 7 „Wabadus“ valmis Eesti Vabariik 100 korraldustoimkonna, Sõjamuuseumi ja Operaili koostöös. Soomusrongi ja -auto liikumisse „Wabaduse teekonnal“ annavad oma panuse Eesti Raudtee, Kaitseliit, USS, kohalikud omavalitsused ja mitmed muuseumid. Vabadussõja ajalugu tutvustava näituse on koostanud Eesti Sõjamuuseum.

2019. aastal on Eesti Vabariik 100 programm pühendatud Vabadussõja 100. aastapäevale. Lisainfo toimuvate sündmuste kohta leiab www.EV100.ee

Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamise periood kestab kuni 2020. aasta 2. veebruarini, kui möödub 100 aastat Tartu rahulepingu sõlmimisest. 2019. aastal keskenduvad sündmused Eesti Vabadussõja 100. aastapäevale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles