Facebook sulges Eesti ühiskonda lõhestanud grupi (24)

Holger Roonemaa
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltskonto Rasmus Tamme postitus, mis võrdleb Andrus Ansipit Hitleriga.
Võltskonto Rasmus Tamme postitus, mis võrdleb Andrus Ansipit Hitleriga. Foto: Kuvatõmmis

Sotsiaalmeedia gigant Facebook sulges täna päevapealt Eesti ühiskonda lõhestava sisuga sõnumite edastamisele keskendunud Estonersi grupi.

Kõigest paari kuuga ligi 2000 liikme suuruseks kasvanud grupi loojad, administraatorid ja moderaatorid kasutasid kõik valeidentiteete. Näiteks kasutasid nad eestipäraseid nimesid nagu Kevin Lepik, Henri Ilves ja Oskar Kallas, aga ka laialt levinud vene nimesid nagu Ivan Vasiliev.

Postimees kirjutas möödunud aasta viimastel päevadel, et kõigil kontodel olid võltsidentiteedi tunnused. Need loodi ühel ajal mullu septembris. Isikud väitsid end olevat käinud koolides, mille nimekirjades polnud neist nimedest jälgegi. Lisaks viitas nende eesti keele kasutus, et Eesti nimedega inimesed seda keelt emakeelena ei räägi.

Postimehe loo ilmumise järgselt asus Facebook üksikuid valekontosid sulgema, kuid grupp ise jäi alles. Veel eile tegutses selle uue administraatorina keegi Rasmus Tamm, kellel olid täpselt samad valekonto tunnused. Grupis jagati meeme ning kirjutisi, mis olid suunatud Eesti tipp-poliitikute naeruvääristamisele, Euroopa Liidu vastu ning levitasid hirmu massiimmigratsioonist. Seesama Rasmus Tamm jagas viimasena meemi Andrus Ansipist, keda kujutati Hitleri soengu ja vuntsidega.

Koos Estonersiga kadus Facebookist ka analoogne grupp, mis kandis nime Estonia for All (Eesti kõigile). Näiteks jagati seal Kremli-meelse Sputniku töötaja Jevgeni Leviku postitatud fotot, millel väidetavalt USA sõdurid ostavad poest õlut. Postituse juures seisis lause “USA sõdurid kaitsevad Eestit. Pohmell kogu päevaks, kaks kärutäit õlut. Alkassid sellised...”

“Osana meie järjepidevast tööst leida ja eemaldada ebaehtsat käitumist tuvastasime, et see grupp rikkus reegleid. Kui uurisime nende käitumist sügavamalt, saime nende käitumist täielikuma pildi ning selle tulemusel otsustasime nad oma platvormilt eemaldada,” ütles Postimehele Facebooki kõneisik Jan Ściegienny. Ta lisas, et Facebook jätkab samalaadse väärkäitumise otsimisega.

 
Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles