Suri endine siseminister Jüri Pihl (4)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihl.
Jüri Pihl. Foto: Mihkel Maripuu

Täna, 3. veebruaril lahkus meie seast 64-aastasena endine siseminister Jüri Pihl.

«Jüri Pihl on üks nendest, kes ehitas Eesti turvalisuse ja julgeoleku vundamendi ning ladus selle esimesed korrused. Teised said seinu kõrgemaks laduda ja korruseid juurde ehitada, sest vundament kannab kindlalt, see on täpselt ja korralikult laotud. Kaitsepolitsei peadirektori, riigiprokuröri, justiitsministeeriumi kantsleri ja siseministrina ei andnud ta hõlpu endale ega teistele. Nõudis kõigilt, ka iseendalt, absoluutset pühendumist,» ütles siseminister Katri Raik oma järelehüüdes.

«Kohtusime viimati – muidugi kumbki meist ei uskunud, et viimast korda – paar kuud tagasi endiste siseministrite lõunasöögil. Jüri Pihl oli nagu ta ikka oli: arvas vaheda teravusega midagi tänastest asjadest ja järgmisel hetkel viskas nalja nagu seda oskavad ainult saarlased. Viimastel aastatel oli Jüri pühendunud oma perele ja kolmele lapselapsele. Seda külge Jürist teavad vähesed.

Ma ei suuda uskuda, et Jüri Pihl, 64-aastane sitke mees, on lahkunud. Paljudel teda tundnud inimestele on sama tunne – lein, ängistus ja arusaamatus.

Minu kaastunne Jüri Pihli perele, sõpradele ja kolleegidele – kõigile neile, kes süütavad aknalaual või oma mõtetes mälestusküünla Jüri Pihli meenutuseks. Jüri, head teed Sulle,» kirjutas siseminister.

Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas avaldas kaastunnet Jüri Pihli perele, lähedastele ning endistele ja praegustele töökaaslastele.

«Jüri Pihl andis väga tugeva panuse Eesti siseturvalisusesse nii kaitsepolitseiameti peadirektori, riigi peaprokuröri, justiitsministeeriumi kantsleri kui siseministrina. Tema järjekindel töö ja pühendumine olid eeskujuks väga paljudele tema ametikaaslastele ning kõigile teistele. Langetan leinas pea Jüri mälestuseks,» seisab Ratase kaastundeavalduses.

Raivo Aeg: Pihl ehitas kaitsepolitsei nullist üles

Endine kaitsepolitsei peadirektor ja nüüdne riigikogu liige Raivo Aeg (Isamaa) märkis, et praegune kaitsepolitsei on paljuski Jüri Pihli nägu.

«Tema ju lõi kaitsepolitsei ja ehitas selle nii öelda nullist üles. See, mis kaitsepolitsei täna on, on paljuski Jüri Pihli pikaajaline töö,» sõnas Aeg.

Aeg meenutas, et Jüri Pihl oli ministrina energiline, samas üsna otsekohene, mis mõnele väga ei meeldinud.

Kuigi migratsiooniameti ja politseiameti ühendamine algas veel enne Jüri Pihli siseministriks saamist, toetas ta ümberkorraldust igati. «Kui minister ikka toetab oma ametialas toimuvat, siis asjad sujuvad. Tema tugi oli olemas ja nii ametite ühendamine teoks sai,» ütles Aeg.

Jüri Pihl sündis 17. märtsil 1954 Kuressaares. Ta oli aastatel 1993-2003 kaitsepolitsei peadirektor.

Aastatel 2003–2005 oli ta riigi peaprokurör, 2005–2007 justiitsministeeriumi kantsler, 2007–2009 siseminister ning 2009–2010 Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees ja Tallinna abilinnapea.

7. märtsil 2009 toimunud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna täiskogul valiti ta erakonna esimeheks, vahetades sellel ametikohal välja Ivari Padari. 16. oktoobril 2010 toimunud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe valimistel kaotas Jüri Pihl Sven Mikserile.

12. veebruaril 2015 astus ta Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast välja, selgitades, et pole niigi aastaid tegevpoliitikas osalenud ja soovib keskenduda tegevusele erasektoris.

2010. aasta lõpus asus Pihl tööle Andrei Žukovi lennundusettevõtete valdusfirmas Panaviatic Holding AS.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles